main logo
970

Condițiile grele în care locuiește singur un bătrân din raionul Fălești

Singur, între patru pereți. Toate zilele pentru Stepan Baziniuc din satul Popovca raionul Fălești sunt la fel. După ce a suferit un accident de mașină, bărbatul nici nu poate ieși din casă fără ajutorul cuiva.

Condițiile grele în care locuiește singur un bătrân din raionul Fălești

Singura alinare a bărbatului este pisica Murca și un mic televizor,  de unde ascultă noutățile și ce se mai întâmplă în lume, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

De la tragicul accident au trecut de 11 ani. De atunci bărbatul, de unul singur supraviețuiește, fără ajutorul celor dragi.

„De 11 ani nu mai pot merge singur, doar în cârje. Nu pot să îndoi piciorul. Am suferit un accident, am o fractură de șold. De trei ori m-au operat la Chișinău și de atunci.”

Soția a mers peste hotare și și-a refăcut viața, iar copiii nu mai țin legătura cu tatăl lor.

„Soția mi-a spus că acolo îi este bine, nu-mi trebuie nici casă, nici gospodărie, aici Moscova e aproape. Și așa ne-am despărțit liniștit. Eu am încercat să iau legătura cu copiii, unul mi-a spus că tot are probleme, credite, îi  este greu și lui. Al doilea tot mi-a spus că nu are și eu nici nu am mai insistat.”

Ca să economisească, puținul pe care îl are, bărbatul se alimentează mai mult cu conserve.

„Fac totul singur. Iată aragazul pe masă alături, mă spăl în cârje, stau în picioare și fac totul singur. Acolo sub fereastră stau crupele, iar aici pe masă curăț cartofii, tot singur. Pentru mâncare nu îmi ajunge mie, sunt nevoit să cumpăr conserve, frigider nu am. Pisica iată lângă mine este mereu, și așa ne descurcăm. Supraviețuiesc cum pot. Sunt zile când fierb supă din „Mivina”, tăieței, crupe. Din carne mănânc mai rar, la Anul Nou am  cumpărat doar.”

În tinerețe, Stepan Baziniuc 10 ani a cântat în orchestra militară, după care încă 10 ani a lucrat la o fabrică de cusut până la accident. Acum, colegii, foști militari îi mai întind o mână de ajutor bărbatului.

„1750 lei. Lumina s-a scumpit, eu achitam 230 de lei, am plită electrică și fierbător electric. Acum pentru lumina achit 500 și ceva. 06.27MUSCA 08.30 Economisesc brichetele, lemne nu am, sper să îmi ajungă până se încălzește. – Cine v-a ajutat să cumpărați brichete? – Colegii, pensionari și ei. Ei sunt foști militari, mulțumesc lui, dacă o să mă audă, Ivan Petrovici, el e de la prima orchestră.”

În casă, bătrânul și-a amenajat totul ca să îi fie la îndemână. De câteva ori pe săptămână este vizitat de asistentul social care îl mai ajută prin casă și după posibilitate, mai intră vecinii.

„Doi oameni sunt, Igor și Vasile, ei sunt mai tineri, vin uneori și mă ajută. Nu sunt rude, doar săteni, mai mult nimeni.”

Persoanele care vor să ofere o mână de ajutor, pot lua legătura cu Stepan Baziniuc la numărul de telefon 767 49 204.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării