main logo
5300

Complot la Betleem: Preoți moldoveni, instruiți de Rusia pentru alegeri

Un nou episod din campania de influență orchestrată de Kremlin în Republica Moldova a ieșit la iveală. De data aceasta, sub masca unui „pelerinaj la Ierusalim”, organizat în perioada 30 martie – 3 aprilie, 19 protopopi din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost parte a unui plan bine pus la punct de reactivare a rețelei de preoți cu viziuni proruse, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din 28 septembrie.

Complot la Betleem: Preoți moldoveni, instruiți de Rusia pentru alegeriColaj: Știri.md

În cadrul unei investigații, jurnaliștii de la Jurnal.md au aflat că întreaga deplasare a fost sponsorizată de organizația „Evrazia”, aflată sub sancțiunile SUA și suspectată de legături cu fugarul penal Ilan Șor, transmite Știri.md.

Deși unii dintre preoți au susținut că și-au achitat singuri cheltuielile de drum și cazare, mitropolitul Vladimir a recunoscut indirect că întreaga deplasare a fost sponsorizată de partea rusă, cu acordul Patriarhului Kirill. Estimările jurnaliștilor arată că zborurile dus-întors pentru cei 19 clerici au costat peste 11.000 de dolari, iar cazarea la hotelul Pilgrim Deluxe Residence din Betleem – aparținând Misiunii Ecleziastice Ruse din Ierusalim – a însumat alte aproximativ 5.000 de dolari. În total, peste 16.000 de dolari doar pentru deplasare, la care se adaugă cheltuieli nedeclarate pentru logistică și onorarii informale.

Preoții au fost găzduiți într-un hotel situat în apropierea Peșterii Nașterii Domnului și au fost însoțiți de șase trimiși ai Kremlinului, printre care și Alexandr Ralnikov – oficial al partidului Rusia Unită și fost coordonator al preoților moldoveni cooptați în campaniile electorale din 2024. Alături de el s-au aflat preoți ruși și funcționari ai Bisericii Ortodoxe Ruse, toți implicați în instruirea clerului moldovenesc pentru influențarea electoratului.

Sursele Jurnal.md au confirmat că pelerinajul a fost o acoperire pentru mai multe întruniri care au avut loc zilnic în hotelul din Betleem, unde s-au discutat strategiile prin care clerul moldovenesc urmează să influențeze comunitățile religioase în favoarea intereselor Rusiei.

Înregistrările audio obținute de jurnaliști arată că s-a propus crearea unei rețele de influență în jurul fiecărei parohii, formată din echipe de tineri „activiști” care să mențină legătura cu enoriașii, să le organizeze activități sociale și să le direcționeze votul la alegeri.

„Formați echipe mobile, că n-o să putem plăti salarii la 30 de oameni. Să-i hrăniți o dată pe lună sau pe săptămână cu un ceai, să le dați sfaturi, să-i invitați la slujbe și gata”, spunea Ralnikov.

Potrivit planului, aceste nuclee urmau să acționeze discret în localitățile mari, să aibă conturi pe rețelele sociale și să organizeze evenimente religios-culturale, care să creeze un climat favorabil influenței pro-ruse.

Acțiunea din Betleem vine după ce, în 2024, Kremlinul a investit masiv într-o campanie similară, în care aproximativ 900 de preoți moldoveni și 200 de colaboratori civili au primit carduri MIR de la banca rusească Promsviazbank. Prin aceste carduri, finanțate tot de Evrazia, clerul moldovenesc era recompensat lunar cu sume între 300 și 1.000 de dolari pentru „activitate ideologică”. Obiectivul era blocarea integrării europene și promovarea candidaților favorabili Moscovei.

Totuși, după eșecul electoral, finanțarea a fost sistată, iar acum strategia a fost schimbată: în locul preoților simpli, Kremlinul mizează pe protopopi – liderii regionali ai bisericii, considerați mai eficienți în mobilizarea comunităților.

Deși trimișii Moscovei au evitat să numească direct partidele sau candidații pe care să-i promoveze, discursul a fost clar orientat politic.

„Nu vrem să răsturnăm guvernarea, doar să vă întărim”, a spus Ralnikov într-o aparentă contradicție cu propriile afirmații, în care recunoștea că „preoții reprezintă o forță care poate manevra crezul societății”. Tot el a subliniat nevoia ca la baza fiecărei parohii să existe „grupuri de cetățeni cu inițiativă”, care să lucreze în taină pentru cauza rusă.

Părintele Oleg Vieru, organizatorul pelerinajului și personaj central în această rețea, a confirmat că se intenționează și un nou „pelerinaj” în Turcia, unde tinerii colaboratori ai parohiilor vor fi instruiți în activități de mobilizare, comunicare online și propagandă religioasă camuflată.

„Nu m-am întâlnit niciodată cu Alexandr Ralnikov” - aceasta este poziția exprimată de unii dintre episcopi cu privire la controversatul pelerinaj în Israel. Dacă ÎPS Vladimir a evitat să răspundă apelurilor jurnaliștilor de la Jurnal.md, arhiepiscopul Petru de Ungheni și Nisporeni a recunoscut că și-a binecuvântat preoții pentru această deplasare, lăsând să se înțeleagă că mitropolitul a primit indicații directe de la Patriarhul Kirill să nu se opună inițiativei.

„Mitropolitul a transmis doar ceea ce i-a spus patriarhul. Eu nu am legături cu organizatorii, am refuzat să merg, dar binecuvântarea o dau tuturor pentru lucruri bune și frumoase. Și, până la urmă, cine n-ar merge într-un pelerinaj gratuit, ca să vadă locuri sfinte? Am discutat cu preoții și mi-au spus că nu s-au întâlnit cu politicieni și că nu s-a discutat despre politică. Dacă m-au mințit, e păcatul lor”, a declarat ÎPS Petru.

În schimb, arhiepiscopul Ioan de Soroca și Drochia, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, susține că nu a binecuvântat pe nimeni pentru această călătorie și neagă că s-ar fi întâlnit cu Ralnikov.

„Le-am spus preoților că nu au nicio binecuvântare din partea mea. Au plecat pe cont propriu, fără coordonare cu centrul eparhial. Vă spun cu sinceritate: nu m-am întâlnit niciodată cu Alexandr Ralnikov. Am discutat cu unii dintre preoți și mi-au spus că nu s-a abordat nicio temă politică. Le-am transmis clar să nu se implice în campania electorală”, a precizat ÎPS Ioan.

Prețul trădării, plătit în ruble rusești

După patru zile de „pelerinaj”, sursele Jurnal.md afirmă că reprezentanții Kremlinului le-au oferit preoților sume cuprinse între 100.000 și 300.000 de ruble rusești, echivalentul a 1.200 - 3.600 de dolari, în funcție de loialitatea manifestată și sugestiile făcute. Ulterior, li s-a comunicat că nu vor mai primi plăți lunare, ci doar dacă vor demonstra rezultate. Chiar presupunând că fiecare dintre cei 19 protopopi ar fi primit minimum 100.000 de ruble, costul total al operațiunii. care a inclus transportul, cazarea și „plata celor 30 de arginți”, s-ar ridica la circa 40.000 de dolari.

Întrebat de Jurnal.md câți dintre clericii care, anul trecut, au acceptat ofertele Moscovei au fost sancționați de Mitropolia Moldovei, preotul Valeriu Potoroacă, președintele Judecății Bisericești, a răspuns: niciunul.

„Noi investigăm cazurile de încălcare a disciplinei canonice doar la dispoziția mitropolitului. În această privință nu am primit nicio rezoluție. Nu e o chestiune canonică, ci una de bun-simț, și aici ar trebui să intervină organele civile, pentru că sminteala este mare. ÎPS Vladimir personal nu este de acord cu astfel de practici, dar știți cum e... Biserica ar trebui să se ocupe de sufletele oamenilor, nu să fie antrenată în asemenea manipulări”, a adăugat preotul Potoroacă.

Recent, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat că autoritățile anchetează pelerinajul la Ierusalim. Potrivit acestuia, cel puțin 20 de preoți, care au beneficiat anul trecut de călătorii finanțate de fundația Evrazia, în scopul influențării alegătorilor, au fost sancționați contravențional.

Citește întreaga investigație pe jurnal.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării