Comisia care analizează problemele invocate de agricultori a prezentat raportul
Comisia creată de Ministerul Agriculturii pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 a prezentat raportul final.

Potrivit unei note difuzate de MAIA, în documentarea Comisiei au fost dosarele a 121 de agenți economici care, potrivit informaţiilor recepţionate, aveau probleme în îndeplinirea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare sau non-bancare, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Impactul activităţii Comisiei pentru analiza problemelor invocate de fermieri
Comisia creată de Ministerul Agriculturii pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023.
Informațiile despre acești agenți economici au fost transmise separat către fiecare creditor pentru examinare și identificare de soluții viabile în mod corespunzător, se arată în comunicat.
La recepționarea informației de la creditori, de către Comisie, s-au constatat următoarele: din 121 de agenți economici, informația a fost primită de la șase creditori, pentru 81 de agenți economici, din care:
- 4 nu au putut fi identificați cu datorii la creditorii menționați;
- 13 au achitat integral creditele față de unii creditori;
- 11 au fost în dificultate de plată, dar au revenit la graficul de plăți;
- 4 au beneficiat de prolongare;
- 4 - finanțarea necesitații de capital circulant/sau restructurarea datorie;
- 6 nu au deja datorii, dar pentru următoarele plăți vor întâlni dificultăți, pentru că nu au stocuri;
- 7 - în insolvabilitate cu perioade mari restante;
- 8 - în proces de prezentare a informațiilor adiționale pentru Creditori;
- 11 - cu perioade mari restante (de la 55 de zile) cu dosare în executare;
- 13 - au fost aplicate Acorduri de mediere.
„Respectiv, reiterăm repetat că ministerul sau oricare altă entitate nu poate interveni în relația dintre bancă sau alți creditori și clienții acestora”, precizează Comisia MAIA.
Totodată, ea susţine că, suplimentar, creditorii au invocat dreptul asupra confidențialității informației și refuzul de a prezenta suplimentar informație despre acțiunile lor în raport cu agenții economici.
Dar, potrivit Comisiei, „o parte din creditori, prin răspunsurile oferite, precizează că restructurările au loc la solicitarea clienților și în baza prezentării unei analize financiare a afacerii, iar măsurile de executare forțată sunt aplicate doar atunci când toate celelalte soluții au fost epuizate”.
„Aceasta înseamnă că faptul creării și activității acestei Comisii a condus la facilitarea dialogului și soluționarea, în mare parte, a situațiilor dintre producători și creditori”, conchide Comisia.
Fermierii au fost informaţi despre cum pot evita penalităţile şi amenzile
De asemenea, prin intermediul Comisiei, reprezentanții producătorilor agricoli membri ai acesteia au fost informați de către Uniunea Administratorilor Autorizați „despre posibilitățile de intrare de sine stătător în procedura de insolvență și având posibilitatea astfel ca să nu mai fie calculate penalități și alte amenzi la neplată, inclusiv având posibilitatea de a administra în continuare întreprinderea în baza unui Plan de restructurare elaborat și aprobat de creditori”.
Din partea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) fermierii au fost informaţi despre posibilitatea invocării către creditori a situației de impediment justificator, fapt ce contribuie la reeșalonarea creditelor și la necalcularea penalităților de întârziere.
„În acest sens, la CCI au fost recepționate peste 200 de adresări, dintre care circa 100 au depus cerere pentru eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator, din care circa 24 de cereri au fost complete. Ca urmare a examinării acestora au fost eliberate cinci avize justificatoare, iar altele 17 sunt pregătite pentru eliberare”, susţine Comisia.
Comisia menționează că atât cererile depuse, cât și avizele definitivate și nepreluate nu au fost ridicate deoarece agenții economici informaseră creditorii despre adresarea către CCI și, respectiv, s-a ajuns la un consens cu aceștia.
Ulterior, la fel prin intermediul Comisiei, s-a intervenit la reducerea plăților pentru eliberarea certificatului hidrometeorologic, eliberat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), de la circa 3.600 de lei la doar 100 de lei, inclusiv elaborarea modelelor de cerere și răspuns pentru producătorii agricoli din partea SHS.
Un alt efort din partea Comisiei, pentru a rezolva situația dificilă, a fost și adresarea către AIPA, în sensul urgentării de examinare și achitare a subvențiilor.