main logo
535

Combaterea torturii: Câteva ONG-uri au lansat un program de granturi

Institutul pentru Democraţie (Comrat), Centrul Media din Transnistria şi Institutul Naţional al Femeilor din Moldova "Egalitate" au lansat programul de granturi mici pentru organizaţiile neguvernamentale privind combaterea în cadrul proiectului "Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii", implementat cu sprijinul Uniunii Europene.

Combaterea torturii: Câteva ONG-uri au lansat un program de granturiPoza simbol

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, directorul Institutului pentru Democraţie, Andrei Borşevschi, a menţionat că "fenomenul torturii continuă să existe pe teritoriul Moldovei, lucru la care contribuie supraaglomerarea instituţiilor penitenciare şi condiţiile dificile de detenţie a deţinuţilor şi de aflare a pacienţilor în spitalele de psihiatrie", transmite Știri.md

"În cadrul proiectului, au fost deja deschise trei centre de asistenţă juridică şi psihologică, care ajută victimele să depăşească stresul şi oferă asistenţă juridică. Au fost organizate circa 60 de seminare pentru angajaţii instituţiilor penitenciare şi spitalelor de psihiatrie, a fost creată o reţea de organizaţii neguvernamentale pentru combaterea fenomenului", a enumerat el.

Potrivit lui Borşevschi, programul de subgranturi are ca scop "aplicarea unei abordări şi mai complexe pentru prevenirea torturii, crearea măsurilor de protecţie, desfăşurarea campaniilor de informare şi mobilizarea societăţii pentru combaterea fenomenului".

Directorul Centrului Media din Transnistria, Luiza Doroşenco, a remarcat că specificul combaterii torturii în regiune constă în faptul că "autorităţile locale negă existenţa problemei, iar faptele torturii sunt pur şi simplu trecute sub tăcere".

"Acest fenomen în Transnistria poate fi împărţit în două categorii - în sensul său obişnuit (abuz fizic) şi cu folosirea condiţiilor de detenţie (lumina mereu aprinsă, condiţii nesatisfăcătoare de detenţie în celule)", a spus ea.

Potrivit ei, datorită programului de granturi mici, "va fi acoperită o gamă mai largă de măsuri împotriva torturii". Acestea se referă la programe de informare, promovare şi control al respectării Convenţiei ONU, protecţia juridică a persoanelor care pot fi expuse unor astfel de ameninţări şi asistenţa juridică şi psihologică".

Programul de subgranturi urmează a fi implementat în perioada noiembrie 2019 - octombrie 2020. Bugetul total al programului este de 470 mii lei. Organizaţiile neguvernamentale interesate pot depune cererile de participare până la 30 septembrie. Câştigătorii vor fi desemnaţi de o comisie independentă. Beneficiarii vor putea obţine un grant de 4-7 mii de euro. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului, ca parte a proiectului "Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării