main logo
2040

Colonelul Adrian Efros, un an în misiunea de gestionare a crizei refugiaților

Colonelul Adrian Efros este cel care a fost delegat de stat la cârma Centrului Unic de Gestionare a Crizei refugiaților ucraineni.

Adrian Efros, un an în misiunea de gestionare a crizei refugiațilorFoto: Captură video

I-a fost încredințată această misiune pentru că, probabil, spune el, are în spate o experiență de 24 de ani în Armata Națională și două operațiuni de menținere a păcii - în Irak și Kosovo, transmite Știri.md.

Centrul a fost creat temporar și se află în subordinea Comisiei pentru Situații Excepționale. Timp de un an, zi de zi, militarul și echipa sa au luat decizii, uneori la secundă. Astfel, a fost gestionat fluxul continuu de refugiați, li s-a asigurat cazarea și le-au fost oferite informații despre asistența umanitară de care pot beneficia.

„Ziua de 24 februarie (n.r. - 2022) a fost o zi de cotitură. Am început-o prin a auzi acele explozii. Inițial am crezut că s-a început ceva la depozitul de muniții de la Colbasna. Însă în foarte scurt timp am fost alertat de către Ministerul Apărării și am înțeles ce s-a întâmplat. 

Sunt implicat în procesul de gestionare a crizei de la începutul lunii martie (n.r. - 2022) de când am primit această misiune. În primele zile eram implicat 24 de ore din 24. Situația se schimba în minute. Acest Centru era unicul prin care se procesa informația, era evaluată situația și veneam cu reacții prompte către necesitățile de moment”, a relatat Adrian Efros într-un reportaj realizat de „Cu sens”.

Adrian Efros a povestit și o istorie care l-a marcat cel mai mult în tot acest timp.

„Sunt multe istorii, însă una care m-a marcat a fost un sunet al doamnei Zinaida, din Nisporeni. A spus că este refugiată din Ucraina și are cu ea 12 copii și că are nevoie de alimente, produse non-alimentare. Am mers la colegii de la Moldova pentru Pace, am încălcat o mașină plină de produse de tot ce aveau nevoie, am mers la Nisporeni și mi-au deschis poarta copilașii. Am fost foarte emoționat. Ei așteptau. Și aveau o frică de ținta militară. O fetiță, cred că avea trei ani, spunea „Шоколадку, шоколадку...” ( n.r. - Ciocolată, ciocolată). Și noi am găsit, în pachetele pe care le-am dus, o ciocolată și ea a rămas satisfăcută”, a povestit colonelul.

„Este o diferență între ceea ce a fost în februarie-martie [2022], când totul se petrecea într-un regim foarte rapid și erau multe necunoscute. Acum Guvernul cunoaște foarte bine ce are de făcut”, a conchis Adrian Efros.

Citește și: Un an de război: Orașe nimicite, milioane de refugiați și vieți distruse

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării