main logo
1185

CODEX-ul Constituțional în română a constituțiilor statelor UE, lansat

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Curtea Constituțională a Republicii Moldova, a organizat, astăzi, 25 februarie, evenimentul Public de Prezentare a CODEX-ului Constituțional (ediția a II-a) cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a Curții Constituționale a Republicii Moldova.

CODEX-ul Constituțional în română a constituțiilor statelor UE, lansatFoto: IPRE

În deschiderea evenimentului, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a subliniat importanța evenimentului nu doar ca o celebrare a 30 de ani de activitate a instituției, ci și ca un moment de reflecție asupra rolului esențial al Curții în arhitectura statului de drept, transmite Știri.md.

„Astăzi lansăm cele două volume ale CODEX-ul Constituțional, care conține varianta în limba română a constituțiilor statelor membre ale UE și a Regatului Unit al Marei Britanii și al Irlandei de Nord, precum și textul Constituției Republicii Moldova. Toate Constituțiile sunt precedate de prezentări ale acestora. Cu această ocazie îi felicit autorii CODEX-ului.  Sunt convinsă că cele două volume vor fi utile practicienilor și cercetătorilor din domeniul dreptului constituțional din Republica Moldova. În prezentarea Constituției Republicii Moldova am scos în evidență rolul curții constituționale în parcursul statului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”, a declarat președinta Curții Constituționale.

Prezentă la eveniment, președinta R. Moldova Maia Sandu a subliniat importanța acestui moment și a transmis un mesaj de felicitare Curții Constituționale: „Felicit Curtea Constituțională pentru trei decenii de activitate și le doresc judecătorilor curaj și putere de muncă în misiunea lor crucială – aceea de a apăra democrația și statul de drept”.

De asemenea, șefa statului a salutat includerea constituției noastre în CODEX:  „Această includere reflectă determinarea noastră de a avansa pe drumul aderării la Uniunea Europeană și al consolidării democrației. Dar știm că o democrație solidă nu se bazează doar pe legi scrise – ea trebuie protejată zilnic. Un stat de drept puternic înseamnă o justiție independentă, o luptă hotărâtă împotriva corupției și apărarea democrației de manipulare și minciuni”.

La rândul său, Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției, a menționat că noul CODEX Constituțional, pentru care a semnat prefața, oferă o analiză detaliată a fiecărei Constituții din perspectivă istorică, prezintă drepturile fundamentale recunoscute de fiecare stat, structura autorităților statale și raportul dintre dreptul național și cel european.   

„Publicarea acestuia vine într-un context istoric pentru Republica Moldova, care marchează deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cetățenii vor înțelege mai bine funcționarea și organizarea statelor democratice europene și vor conștientiza importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului”, declară Veronica Mihailov-Moraru.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai profesiilor juridice, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai mediului academic, care sunt și autorii CODEX-ului. Aceștia au remarcat rolul noului document în viața poporului.

Profesorul universitar, dr. Ștefan Deaconu, Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice, Universitatea din București și coordonatorul ediției a specificat că Codexul Constituțional este o lucrare elaborată în premieră în România și în Republica Moldova, care reușește să pună într-un singur document textul în limba română al tuturor Constituțiilor statelor membre ale Uniunii Europene, însoțit de un scurt comentariu ale autorilor. 

„Pe lângă traducerea în limba română a textului legilor fundamentale, oferim cititorului, o scurtă prezentare a celor 29 de Constituții, după o structură comună. Stabilirea unor criterii comune de prezentare, în afara de faptul că permit o analiză comparativă aplicată, are și avantajul de a pune accentul pe principalele probleme constituționale comune statelor în drumul lor de integrare europeană. Oamenii au nevoie să cunoască toate aceste reguli, pentru că o Constituție nu este doar creația oamenilor politici. Ea reprezintă cartea de identitate a unui popor. Constituția reflectă trecutul, ne dirijează prezentul și indică destinația viitoare către care ne îndreptăm”, comunică Ștefan Deaconu.

La rândul său, profesorul universitar, dr. Elena-Simina Tănăsescu, Judecător al Curții Constituționale a României a spus: „Ediția lansată astăzi este adăugită și cu legea fundamentală a Republicii Moldova, nu numai pentru a-i cunoaște statutul său de stat candidat la Uniunea Europeană, ci mai ales pentru a confirma modernitatea legii fundamentale moldave și a face posibilă compararea sa de pe picior de egalitate cu toate legile fundamentale ale celorlalte state, ale membri ale Uniunii Europene. Presoirea celor două volume ale acestei lucrări permite analize comparative și concluzii interesante. Constituțiile reunite în Codex sunt variate, în privința etapei istorice în care au fost adoptate, revizuirilor suferite, din perspectiva formei sub care se prezintă ora tehnicii legislative, însă toate cuprind prevederi în care este încadrată juridic puterea politică și toate cuprind norme prin care sunt protejate drepturile fundamentale. Toate exprimă valori și idealuri democratice”.

Totodată, Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședintele Senatului României a reiterat că prima ediție a Codexului, apărută la București în 2015, a fost un răspuns la interesul legiuitorilor la acel moment, pentru că după aderarea României la Uniunea Europeană s-a pus problema revizuirii Constituției pentru a adapta noului statut al României. 

„De atunci și până în prezent, mai mult multe state membre ale Unii Europene și-au modificat Constituțiile într-un ritm cumva neașteptat pentru valoarea importantă a Constituției și anume stabilitatea. Asta înseamnă că viața avea destul de mult pentru societăți și au simțit nevoia unui răspuns. Văzând acest lucru a apărut ideea unei a doua ediții pe care am ținut destul de mult să o facem la Chișinău. Fie că acest CODEX Constituțional să constituie un punct de plecare pentru foarte multe analize, dar atunci când viața va cere o modificare reală a Constituției, cei care vor să contribuie real să aibă un material solid, consolidat, așa fel încât să aibă conștiința împăcată că lucrează în slujba poporului” afirmă el.

Silviu-Gabriel Barbu, președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerul Justiției al României precizează că Codexul Constituțional nu este doar o lucrare academică, ci și o contribuție la dezbaterea juridică actuală, menită să aducă o perspectivă riguroasă asupra fundamentelor constituționale și a transformării acestora în contextul european actual.

„Lucrarea reprezintă rezultatul unui efort complex de cercetare și sinteză, menit să ne ofere o înțelegere mai profundă asupra transformărilor survenite în legea fundamentală a fiecărui stat – Constituția. Într-un context global marcat de schimbări politice și juridice semnificative, această analiză comparativă nu este doar un exercițiu teoretic, ci și un instrument esențial pentru a înțelege direcțiile în care evoluează democrațiile moderne. Prin acest demers, ne propunem să depășim o abordare strict juridică și să deschidem calea către o reflecție mai amplă asupra transformărilor majore din societățile statelor europene”, consideră Silviu-Gabriel Barbu.

Reamintim că, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, în cooperare cu Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Republicii Moldova, a publicat ediția a II-a revizuită și actualizată a Codexului Constituțional.

Versiunea electronică a Codexului Constituțional poate fi accesată în limba română Volumul I aici și Volumul II aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării