Cod galben de secetă: Situație fără precedent. Promisiunile Guvernului
Guvernul este în proces de elaborare a unui mecanism funcţional de asigurări în agricultură, iar după finalizarea evaluării iniţiate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), va veni cu soluţii pentru depăşirea efectelor secetei hidrologice şi susţinerea gospodăriilor agricole.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru Infotag că despre aceasta s-a discutat în cadrul unei şedinţe a prim-ministrului Ion Chicu cu conducerea MADRM şi un grup de cercetători şi producători în agricultură, desfăşurată cu scopul de a examina problemele generate de seceta hidrologică, transmite Știri.md.
Codului Galben de secetă hidrologică a fost anunţat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat la începutul lunii martie, ulterior a fost extins continuu, ultima dată până la data de 8 mai.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a calificat situaţia drept fără precedent.
"Cu toate că sunt gospodării puţin afectate, majoritatea dintre acestea probabil vor fi puternic afectate. MADRM a iniţiat un proces de evaluare a stării reale a terenurilor în fiecare raion şi în măsura posibilităţilor a fiecărei gospodării", a spus el.
Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecţia", Boris Boincean, a menţionat că situaţia diferă de la caz la caz.
Potrivit lui, seceta actuală a fost precedată de o iarnă caldă şi fără zăpadă, care a afectat multe culturi. În acelaşi timp, el a apreciat drept critică situaţia cu floarea soarelui şi porumbul.
"În ultimele şase luni, cantitatea totală de precipitaţii a fost cu 127,5 mm mai mică decât nivelul mediu anual, iar temperatura medie a aerului a fost mai mare cu 3,70В°C. Ţinând cont de aceste date, rezervele de umiditate din sol sunt de trei ori mai mici, decât media anuală. Stresul de apă şi căldură a pus în pericol culturile de iarnă, în special floarea-soarelui şi porumbul", a spus el.
Fermierul din raionul Ungheni Nicanor Buzovoi a confirmat gravitatea problemelor şi a menţionat că "în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roadă aşteptată va fi salvată". El a subliniat necesitatea de a schimba abordările în administrarea terenurilor agricole şi dezvoltarea sectorului zootehnic.
Membrul Cooperativei de întreprinzător "Agrostoc", Igor Tagadiuc, a comunicat despre faptul că în raioanele de nord starea semănaturilor este mai puţin afectată, decât în raioanele din centrul şi sudul ţării.
Participanţii la şedinţă au abordat subiectul creditelor bancare şi posibilitatea de a discuta cu instituţiile bancare pentru a reduce povara pentru agricultori.
Ion Chicu a menţionat că rezultatele evaluării vor permite prioritizarea problemelor şi alegerea soluţiilor pentru depăşirea consecinţelor.
Premierul consideră că programul de subvenţionare a dobânzilor la credite, iniţiat de Guvern, va susţine inclusiv întreprinderile agricole.