Cocostârcii revin acasă: Un cuib special, construit în raionul Sângerei
Într-o gospodărie din raionul Sângerei, pe un stâlp improvizat, din 1995 se adăpostesc cocostârci. Recent, a fost instalat un cuib special din fier pentru a proteja păsările.

„În anul 1995 am pus stâlpul, în al doilea an, primăvara, au apărut ei. Bătăi, se bat în toată primăvara, pentru femei probabil, care este mai puternic, acela rămâne stăpân. Vreau să vă spun că, nu doar eu, dar toți din împrejur, îi iubesc și este plăcut”, a spus Ion Lencauțan, locuitor al orașului Sângerei, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„În tot anul au venit, în aprilie vin, în august pleacă, suntem foarte bucuroși, nu fac nimic rău. Copiii, nepoții se bucură (n.r când vin), de ei, ei fac un sunet specific. Vecinii, la început spuneau că, este gripă aviară, nu trebuie să-i primim, mai bine trebuie alungați, însă, noi nu am vrut, este cuibul nostru. Când ne văd pe noi, încep a ciocăni, credem că, cheamă pe cineva. Aduc din baltă, broaște, șerpi, peștișori. Sunt cazuri când mănâncă și cad pe jos, vin cu gâtul plin, chiar ne uităm și noi ce fac ei”, spune Valentina Lencauțan, locuitoare a orașului Sângerei.
Pentru a proteja aceste păsări și a le asigura un adăpost sigur pe termen lung, un băștinaș a construit un cuib din fier
„Avem piloni de comunicație, pe care ei le folosesc pentru cuiburi. Însă, ei nu asigura stabilitatea necesară, vânturile de iarnă cam le doboară. Cocostârcii le restabilesc, dar, oricum, este risc să se prăbușească. Noi, am executat o structură care, suntem sigură că, va rezista oricărui vânt și le va permite acestor femele de cocostârci să facă familie mulți ani înainte și să se bucure cu prezența lor”, a menționat Constantin Hadârcă, locuitor al orașului Sângerei.
Cocostârcii au fost întotdeauna un simbol al primăverii, iar locuitorii din nordul țării au tot felul de superstiții legate de aceștia.
„Așa se spune că, dacă vezi un singur cocostârc, toată vara vei fi singur, iar dacă, vezi doi, este pereche plină, altceva nu cunosc”;
„Știu doar că, 30 martie este ziua când se consideră omul bun al lui Dumnezeu și se întorc cocostârcii, dar, acum, ei vin mult mai devreme”;
Potrivit datelor ultimului recensământ al cuiburilor de cocostârc, în total, în raionul Sângerei se adăpostesc peste 200 de cocostârci.