main logo
720

CNPF: Reglementări mai drastice pentru piața de microcreditare

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a elaborat și inițiază procedura de promovare a unui proiect de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

CNPF: Reglementări mai drastice pentru piața de microcreditare

Potrivit CNPF, obiectivul proiectului de amendamente vizează îmbunătățirea cadrului legal aferent activității organizațiilor de creditare nebancară (OCN) în vederea protejării drepturilor consumatorilor, precum și aducerea în concordanță a unor legi din domeniul de reglementare care au tangență cu activitatea organizațiilor de creditare nebancară, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

S-a ajuns la supra-îndatorarea populației

Vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că deși sectorul OCN înregistrează un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra-îndatorarea populației.

”Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme și pârghii de atenuare a riscurilor cuantificate pe piață ce țin de costurile supradimensionate și nejustificate ale împrumuturilor – riscuri, care au fost observate, inclusiv de experții internaționali”, a menționat vicepreședintele CNPF.

În context, șefa Direcției generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a informat că modificările propuse au fost consultate cu instituțiile financiare internaționale și vor permite temperarea gradului de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar.

Măsuri pentru a curma practicile abuzive 

Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce va permite entităților de a se proteja de creditarea multiplă a unor persoane neoneste și de a curma practicile abuzive de inducere în eroare a consumatorilor.

O altă modificare propusă vizează anumite concretizări referitor la interzicerea acceptării de către OCN a fondurilor rambursabile de la public, care reprezintă o precondiție conceptuală privind modul de desfășurare a activității de către OCN.

Plafonarea dobânzilor la credite nebancare

De asemenea, în vederea excluderii practicilor abuzive de acordare a împrumuturilor pe termen scurt cu aplicarea unor costuri exagerate, CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar (dobândă, comisioane, penalități etc.), astfel încât valoarea acestora să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat.

De exemplu la unele companii dobânzile constituie 2% pe zi, sau 730% pe an, de 100 ori mai mari decât dobânzile medii practicate de bănci. La acestea se adaugau şi o serie de alte costuri ceea ce permiteau companiilor să calculeze, în cazul unei neplăţi la timp dobânzi de 4% pe zi, sau 1460% pe an.

Totodată, pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice în sumă de până la 50.000 lei, se propune interzicerea modificării condițiilor contractuale în defavoarea clientului, care presupun o supra-plată față de OCN.

De menționat că, în conformitate cu Legea cu privire la OCN, în vigoare de la 1 octombrie 2018, CNPF i-au fost conferite atribuțiile de supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, respectiv desfășurarea activității în acest domeniu fără autorizarea instituției de supraveghere este interzisă.

O piaţă în ascensiune

Conform datelor CNPF, la 1 iunie 2019, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează la circa 10 miliarde de lei, fiind în creștere cu 65%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, s-a majorat semnificativ și portofoliul de împrumuturi și leasing financiar, care atinge aproape 8,5 miliarde lei, având un spor de 2/3, în comparație cu 1 iunie 2018. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la 465.000 de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18.000 lei.

Multe din cele peste 150 de companii ce activează în domeniu au ajuns să depăşească multe bănci după valoarea profitului, inclusiv pe unele dintre cele mai mari din Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării