CMT Chișinău: Zonele cu cel mai mare risc pentru pietoni, identificate
La câteva luni de la lansare, Centrul de Monitorizare a Traficului (CMT) din Chișinău, parte a proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană, oferă deja primele rezultate concrete în analiza mobilității urbane și îmbunătățirea siguranței rutiere. Proiectul este implementat de Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu orașul Lublin, Polonia.

Una dintre prioritățile CMT a fost identificarea zonelor cu risc sporit pentru pietoni, în special în apropierea instituțiilor de învățământ. Conform analizelor, cele mai periculoase locații sunt în preajma Liceului Teoretic „Alecu Russo” din sectorul Râșcani, a Grădiniței nr. 12 de pe strada Mihai Eminescu și a Liceului „Mihailo Koțiubinski”, transmite Știri.md.
CMT a oferit suport tehnic și analize detaliate pentru reabilitarea străzilor Mesager, Industrială și a bulevardului Mircea cel Bătrân. Au fost simulate 18 scenarii pentru a evalua impactul lucrărilor asupra fluxului rutier. Conform studiului, modernizarea străzii Industriale ar putea contribui semnificativ la decongestionarea traficului din zonă, prin redistribuirea fluxului de autovehicule.
În intersecția bulevardului Dacia – strada București – strada Ciuflea au fost deja instalați patru senzori inteligenți de trafic, urmând ca în scurt timp să fie montați alți doi senzori pe tronsonul bulevardul Dacia – strada Ciuflea. Dispozitivele de înaltă performanță colectează date în timp real despre comportamentul traficului, fără a înregistra imagini sau a încălca confidențialitatea participanților. Informațiile vor fi utilizate pentru a crea un model digital al intersecției, care va permite testarea unor soluții de optimizare a circulației – de la ajustarea timpilor de semaforizare, până la reorganizarea benzilor de circulație.
În lunile următoare, Centrul de Monitorizare a Traficului va implementa noi acțiuni, printre care:
- Instalarea și operaționalizarea camerelor video pentru monitorizare în timp real;
- Integrarea CMT cu sistemul de bilet electronic, care va permite atât plata modernizată a călătoriilor, cât și o mai bună gestionare a flotei de transport public.
Lansat în noiembrie 2024, CMT este parte a inițiativei „MOVE IT like Lublin”, ce are scopul de a transforma transportul public din Chișinău într-un sistem mai sigur, durabil și accesibil. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană cu 3,325 milioane de euro, sub formă de grant, iar Primăria Chișinău contribuie cu 175.000 de euro. Bugetul total este de 3,5 milioane de euro, iar finalizarea implementării este preconizată pentru anul 2025.