main logo
4452

Clasele primare din Chișinău sunt supraaglomerate: Ce spun directorii

Și în acest an, clasele din învățământul primar vor fi supraaglomerate în municipiul Chișinău. Unele dintre ele vor avea și peste 40 de elevi, spun directorii instituțiilor școlare. Asta pentru că, în lipsa spațiului, unele licee nu vor putea înființa mai multe clase pentru elevii ce vor pași în ciclul gimnazial.

Clasele primare din Chișinău sunt supraaglomerate: Ce spun directoriiFoto: Imagine simbol

Maria Buruiană este învățătoare de peste 50 de ani la unul dintre liceele de prestigiu din Chișinău. Ea spune că se confruntă cu problema supraaglomerării claselor de mulți ani, dar, cel puțin deocamdată, nu vede o rezolvare, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Acum la „Mihai Viteazul” am 45 de elevi. Este dificil pentru că spațiul nu permite un număr atât de mare de elevi să stea într-o sală de clasă timp de 45 de minute. După fiecare 45 de minute trebuie aerisită sala de clasă categoric. Cu un număr atât de mare este și interesant să lucrezi pentru că sunt foarte multe caractere și temperamente de copii, unul mai interesant decât altul, unul mai harnic decât altul. Competiția pentru a fi văzut la lecție este mare”, a menționat Maria Buruiană, învățătoare.

Pentru anul școlar 2025- 2026, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău vor fi înființate numai patru clase întâi, din cauza lipsei de spațiu.

„Solicitări avem mai multe, de două ori mai multe decât oferta. Avem în jur de 200 de cereri depuse pe platformă și avem 120 de copii pe care ne-am propus să-i înmatriculăm în acest an școlar. Instituția noastră are nevoie de spațiu. Cadre bune, crescute cu tradiții frumoase, cu priorități pentru învățarea de calitate le avem crescute. Lipsa de spațiu, noi suntem într-un schimb și aici este și calitate. Dacă am trece într-o instituție cu două schimburi de învățare, se pierde și din calitate”, a declarat Maria Gaburea-Graur, directoare adjunctă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”.

Datorită numărului foarte mare de solicitări, unii directori de școli se văd în situația de a respinge cereri, iar unii copii vor fi redirecționați către alte instituții de învățământ.

„În fiecare an am dat respins. Suntem un liceu în care ne bucurăm de faptul că suntem solicitați și părinții doresc să-și aducă copiii la noi în instituție pentru că știe toată lumea că aici se face carte. Dar nu putem, spațiile în care sunt amplasate clasele primare nu permit mai mult de 30 de copii în clasă. Și așa numărul îl depășim conform normelor sanitare. Pe moment nu avem nici spațiu și nici cadru didactic să planificăm, să ne gândim să deschidem o a cincea clasă”, a declarat Rodica Postu, directoarea Liceului Teoretic „Miguel de Cervantes”.

În Chișinău sunt acum 150 de instituții de învățământ. Construcția ultimei școli noi, Liceul „George Călinescu”, s-a încheiat în 1997. În același timp, numărul de elevi este în continuă creștere. Conform Direcției Educație, în anul de studii 2023-2024 au fost 102.000 de elevi la școlile primare, cu 5.000 mai mulți față de anul precedent.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării