main logo
3865

Clădiri și terenuri, scoase de stat la licitație. Valoarea acestora

Douăzeci și opt de bunuri aflate în proprietatea statului sunt scoase la licitația din 22 iulie 2025, unele dintre care deja sunt la a patra licitație, arată date ale Agenției Proprietății Publice (APP).

Clădiri și terenuri, scoase de stat la licitație. Valoarea acestoraImagine simbol

Astfel, la licitația cu strigare din 22 iulie 2025 sunt expuse spre vânzare 21 de complexe de bunuri – clădiri nelocuibile și terenuri din întreaga țară – estimate la peste 50 de milioane de lei şi cu prețuri inițiale între 113.000 lei (circa 5.700 de euro) și peste 23,44 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cel mai mare preţ este solicitat pentru un complex de bunuri (construcţie de circa 2.000 de metri pătraţi şi un teren de 0,254 hectare) din Chișinău, amplasat pe bulevardul Gagarn 10, lângă fosta uzină Vibropribor, pentru care APP cere 23,44 milioane de lei.

Pentru terenul de 5,34 hectare din satul Zagarancea, raionul Ungheni, destinat pentru amplasarea şi exploatarea obiectivelor şi care a mai fost expus de câteva ori la licitaţie, preţul rămâne la 10,25 milioane de lei, cu obligații investiționale privind realizaea, în decursul de 3 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, a investițiilor în mărime de 5 milioane de euro. Iniţial, acest teren a mai fost scos la privatizare, la acelaşi preţ, dar cu angajamente de 10 milioane de euro, dar nu s-a găsit un investitor.

Pentru un spațiu nelocuibil situat pe strada Uzinelor, cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați, prețul de pornire este de 10 milioane de lei.

La licitația cu reducere din 22 iulie sunt expuse şapte bunuri imobile, încăperi nelocuibile, complexe de bunuri estimate la peste 12 milioane de lei.

Astfel, în cazul a două încăperi nelocuibile – de 748,8 şi 751,32 metri pătraţi – de pe şoseaua Muncești din Chişinău, care anterior au mai fost expuse la licitaţie, preţul de pornire este de 4,19 şi 4,21 milioane de lei. În schimb, pentru un complex de bunuri, inclusiv o construcție de 124,3 metri pătraţi şi un teren de 2,6 ari din Ciolacu Nou, Făleşti preţul este de doar 15.000 de lei.

De notat că, pentru a participa la licitații, persoanele fizice şi juridice străine trebuie să achite o taxă de 6.000 de lei, în timp ce cetățenii Republicii Moldova, persoane fizice, vor achita o taxă de 1.500 de lei. Totodată, trebuie depus un acont în mărime de 10% din preţul iniţial de vânzare a bunului expus la licitaţie.

Menţionăm că, din vara anului 2021, a fost sistată realizarea programului de privatizare a unor bunuri și active ale statului. Reluarea privatizării a fost iniţiată la finele anului 2024 şi se datorează atât problemelor financiare cu care se confruntă autoritățile, ca urmare a războiului din Ucraina și crizei energetice, cât și faptului că multe active stau neutilizate și nu aduc beneficii statului și societății şi, în plus, degradează.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării