main logo
328

CJI va monitoriza zece posturi TV care reflectă campania electorală

Centrul pentru Jurnalism Independent monitorizează comportamentul a zece posturi de televiziune în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

CJI va monitoriza zece posturi TV care reflectă campania electoralăImagine simbol

Astfel, primul raport vizează perioada 20-26 septembrie, iar Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a precizat că posturile TV monitorizate sunt: Cinema 1, Exclusiv TV, GRT, Jurnal TV, Moldova 1, N 4, TVC 21, TVR Moldova, Pro TV și TV 8, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Monitorii urmăresc principalul buletin informativ al zilei, emisiunile cu caracter electoral difuzate seara și vor fi monitorizate și dezbaterile electorale, care nu au fost organizate până acum.

În prima săptămână de monitorizare, cele zece posturi au avut în total 316 produse electorale: 33 de emisiuni și 283 de știri.

În top cinci surse sau protagoniști citați/menționați sunt: cetățenii (datorită materialelor de tip Vox-Populi), reprezentanții Guvernului, Comisia Electorală Centrală, experți străini și locali și Parlamentul.

Printre candidații la funcția de președinte, cea mai mare frecvență o are Maia Sandu: 71 de apariții și mențiuni. Ea este urmată de Alexandr Stoianoglo : 51 de apariții și mențiuni. Irina Vlah este pe locul trei: 49 de apariții și mențiuni. După durata aparițiilor, în Top 3 se înscriu Ion Chicu, Vasile Tarlev și Tudor Uleanovschi.

Potrivit Polinei Panainte, de la Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, monitorizarea reflectării campaniilor electorale continuă să aibă loc fiindcă în Republica Moldova televiziunea rămâne o sursă populară de informare, în special în mediul rural și în rândul persoanelor în etate. Deși internetul are o creștere semnificativă și foarte multă lume recunoaște că principala sursă de informare este internetul, televiziunea rămâne totuși populară.

„Din acest considerent, este oportun să fim mai atenți și să observăm în ce măsură televiziunea reușește să furnizeze cetățenilor, alegătorilor, informații obiective despre procesul electoral”, a precizat Polina Panainte.

Pe lângă cele zece posturi TV monitorizate, alte 51 de posturi TV și 48 de posturi radio au anunțat că nu doresc să reflecte campania electorală și nu vor desfășura dezbateri și nu vor difuza conținut ce vizează procesul electoral.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării