Ciupercile otrăvitoare, care au cauzat decese în Moldova, rămân în vânzare liberă
După ciclonul Boris de acum două săptămâni, pădurile din Moldova s-au umplut cu ciuperci. Cei pasionați au dat buzna la culesul acestora, pe care le vând apoi pe marginea drumurilor. În acest sens, cumpărătorii sunt îndemnați la maximă atenție, pentru că riscul de intoxicație este foarte mare.
În acest context, echipa Canal5 a mers alături de un medic specialist în Codri, pentru a verificace au scos oamenii de vânzare și cât de comestibile sunt ciupercile. Vânzătorii însă nu s-au prea bucurat de așa inspecție, transmite Știri.md.
„La ce preț sunt? - Nici nu vă spun la ce preț, duce-ți-vă vă rog de - Dar dumneavoastră știți ce vindeți, ce anume vindeți știți? - Știu, normal că știu, voi vă știți lucrul dumneavoastră. Nu mă filma te rog frumos că am să zic acum vreo prostie. - Cum se numesc aceste ciuperci? - Pleacă te rog frumos de aici că am să-ți spun eu... - Am înțeles că oamenii se otrăvesc de la ciupercile acestea. - Da, vrei și tu să te otrăvești. - Nu, noi doar întrebăm”.
În apărarea vânzătoarei a sărit o altă femeie, care tot vinde la marginea drumului ciuperci. Tot atunci a fost zărit și un cumpărător, care habar nu avea ce procură. După sfatul specialistului, care i-a spus că a văzut câteva ciuperci suspecte, acesta a întors marfa înapoi.
Medicul a subliniat faptul că oamenii nu ar trebui să se conducă după mituri pentru a determina siguranța consumului de ciuperci.
„Nu este niciun semn care să ne ajute să deosebim dacă ciupearca este comestibilă sau nu. Sunt câteva mituri periculoase, de exemplu, se spune că dacă fierbem ciupercile cu ceapă, atunci dacă ele sunt otrăvitoare, ceapa capătă o culoare închisă, dar asta nu este deloc adevărat, pentru că, în cazul celor mai otrăvitoare ciuperci, de exemplu, dacă vorbim de buretele viperei, ceapa nu se întunecă la culoare”, a spus bărbatul.
Potrivit șefului clinicii de Anesteziologie și Reanimatologie Nr.2 Alexandr Cornogolub, în perioada 27-29 septembrie au fost înregistrate 21 de adresări ale pacienților cu intoxicații acute cu ciuperci, dintre care opt au fost spitalizați în secția de terapie intensivă în stare gravă.
„Acești pacienți au necesitat de o terapie intensivă complexă, care a servit drept contracararea acelor dereglări a substanțelor toxice emanate de către ciuperci”, susține acesta.
În acest context, specialistul îndeamnă cetățenii să fie atenți și să ia în calcul de unde și de la cine procură ciupercile.
„De a interzice categoric procurarea ciupercilor de pe străzi, deci în locuri neautorizate și chiar culegerea ciupercilor în pădure dacă nu le cunosc. Deci, au fost cazuri și de deces, mulțumim Domnului, că toți pacienții aflați în terapie intensivă au supraviețuit. Însă au suportat un stres evident a întreg organismului pacientului”, a mai spus Alexandr Cornogolub.
Video: Canal5 Moldova