main logo
2463

Ciupercile de pădure, în vânzare. Cât costă un kilogram

Ploile din ultimele zile sunt prielnice pentru înmulțirea ciupercilor. De acest lucru profită din plin comercianții stradali, care culeg ciupercile din pădure și le vând la căldare, direct pe marginea drumului.

Ciupercile de pădure, în vânzare. Cât costă un kilogram

Pe porţiunile împădurite ale traseului Chișinău-Orhei au fost întâlniţi zeci de oameni care vindeau ciuperci la un preţ de la 30 până la 60 de lei pentru o căldare, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Din discuţii cu vânzătorii de ciuperci:

” - De unde ați luat ciupercile?

- Din pădure. De copil mic vând aici, știm ce vindem. Noi culegem pe care le cunoaștem noi. Ce nu-i bun, noi nu culegem”.

”Noi le mâncăm. Acestea îs perjari, acestea de la putregai se fac. Dacă nu le cunosc, nici nu le iau. Eu singură nu le strâng dacă nu le știu. Ce mănânc eu, aceea vând și eu la traseu. Cum să dau la oameni otrăviți?”.

Totuși, unii cumpărători nu se gândesc prea mult la riscuri.

”M-am oprit să mă interesez cât costă și cum le dau.

- Nu vă temeți când le cumpărați de pe marginea drumului?

- Da de ce să te temi? Ele sunt din pădure strânse. Eu le cunosc că-s bune. În ciuperci am trăit și pe marginea pădurii”.

Medicii toxicologi spun că simptomele la intoxicațiile cu ciuperci se manifestă diferit. Cei care consideră că s-au intoxicat în urma consumului de ciuperci, trebuie să se adreseze imediat la medic.

”Sunt mai multe grupuri de simptome, dar cea mai importantă sunt simptomele de afectarea a tractului intestinal, cum ar fi: greața apare, voma și diareea. Acestea la unele tipuri de intoxicație apar după două sau trei ore după intoxicație. În alte cazuri apar mai tardiv, în jur de 24 de ore”, a spus șeful Secției Toxicologie, Spitalul ”Sfânta Treime”, Adrian Pâslaru.

Totodată, specialiștii atenționează oamenii să fie precauți și să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate.

”Aș veni cu rugămintea la toată lumea. Cei care sunt obișnuiți să culeagă și iubesc ciupercile de pădure, să le adune și să le folosească în alimentație numai pe acele pe care le cunosc cu exactitate. Nu din preajma drumurilor, nu de prin preajma uzinelor”, a spus șeful Secției Toxicologie, Spitalul ”Sfânta Treime”, Adrian Pâslaru.

Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de intoxicație cu ciuperci. În anii precedenţi, cele mai multe otrăviri au fost atestate în lunile iulie, august și septembrie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării