main logo
1438

Capcanele morții: Pericolul ciupercilor vândute pe marginea drumului

Cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morții. Oamenii se pot intoxica, inclusiv de la consumul celor care, aparent, sunt bune.

Capcanele morții: Pericolul ciupercilor vândute pe marginea drumuluiFoto: captură video

Și asta pentru că sporii periculoși se depun și pe ciupercile comestibile. Iată de ce specialiștii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate și doar dacă sunt însoțite de certificate, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Iar, dacă începem să ne simțim rău după ce am mâncat ciuperci, suntem obligați să ne adresăm de urgență după ajutor medical.

Imediat ce au observat camera de filmare, acești doi soți au urcat în mașină și se pregăteau să plece. Nu le păsa nici de căldările cu ciuperci, pe care le abandonaseră în drum. Au crezut că suntem de la poliție. 

Domnul Pavel ne-a spus că inspectorii îi alungă de pe traseu, iar ultima dată l-a avertizat că-l amendează.

„Avem două ore și nu am vândut nimic. 20-30 de lei căldărușa. De nevoie o dăm, măcar cât de cât”, spune un pensionar.

Iar domnul Mihai vine în fiecare zi cu noaptea în cap dintr-un sat din apropiere pentru a strânge ciupercile și a le vinde. Spune că pensia de 800 de lei nu îi ajunge, mai ales că vin frigurile.

„Au căzut frunzele și greu le găsești. Trebuie să umbli cu bețișorul să răscolești pe la rădăcină. 50 de lei. –Așa de scump? Peste drum cu 20 de lei se vinde. – Cumpărați de acolo”, spune un alt pensionar.

Bărbații se arată convinși să ciupercile pe care le culeg sunt bune și că au învățat să le deosebească de cele otrăvitoare.

„De mititei, cu bunelul am mers, cu tata, eu și iaca și băieții merg. Noi știm 100% că sunt bune.

Sub pădure trăim deja de câți ani… Știm care sunt bune și care nu. După pălărie și după picioruș. Și după miros. Cea otrăvitoare are miros rău”, susține bărbatul.

De cealaltă parte, specialiștii ne recomandă să le procurăm doar din locuri autorizate și, mai ales, pe cele care sunt însoțite de certificate de calitate. Iar, în caz de intoxicație, este obligatoriu să ne adresăm după ajutor.

„Primele șase ore sunt foarte importante. Simptome cum ar fi cefalee, vomă, greață, trebuie rapid să apelăm la urgență. Complicațiile sunt destul de grave”, explică Stela Bradu, medic.

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, cel mai grav caz de otrăvire cu ciuperci din această toamnă a fost înregistrat acum șase zile la Cantemir. 

Cinci persoane s-au otrăvit după ce au consumat ciupercile culese și preparate acasă, dintre care patru oameni au avut nevoie de spitalizare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării