Ciubotaru, despre Legea amnistiei: Funcționarii nu citesc legile
Cristina Ciubotaru, juristă, expertă anticorupție și fostă șefă adjunctă a Centrului Național Anticorupție, consideră că responsabilitatea pentru adoptarea legii amnistiei, care a dus la eliberarea unor persoane cercetate penal, revine politicienilor care au votat actul legislativ în Parlament.

Ea a criticat clasa politică, afirmând că lipsa de vigilență sau, dimpotrivă, complicitatea, au permis adoptarea unei legi controversate cu efecte negative asupra justiției, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
„Atunci când spun „suntem nevinovați, nu am știut”, arată că nu citesc legile. Și este înfricoșător să te gândești câți oameni nu citesc propunerile de modificare a legilor, făcând aceasta pe banii noștri. Sunt mulțimi de funcționari în toate structurile – până la Președinție. Sunt plătiți să citească legile și să ne protejeze de astfel de efecte, dar, în realitate, nu citesc nimic. Fie lenevesc pe cheltuiala noastră, fie nu înțeleg ce citesc, fie sunt implicați”, a spus Ciubotaru.
Referindu-se la situația Olesei Stamate, Cristina Ciubotaru a subliniat că problema nu se rezumă la o singură persoană, ci la întregul sistem de decizie din partidul de guvernare.
„Sincer, nu vorbim doar despre Olesea Stamate. A venit ea cu schema sau nu, nu contează. Faptul că au anunțat că o exclud și s-au răzgândit după aproape o săptămână arată că se gândesc la consecințe. Igor Grosu și-a schimbat tonul brusc, spunând că vor mai decide. Olesea Stamate cu siguranță nu e o persoană slabă. Dacă a conceput o astfel de schemă, asta demonstrează contrariul. A fost consilier al președintei, a fost aproape de centrul puterii, știe multe. Nu cred că va pleca dacă nu vrea ea”, a afirmat experta.
Cristina Ciubotaru mai crede că primul semn de disensiuni în partid a fost demisia Olesei Stamate din fruntea Comisiei juridice. De atunci, spune ea, deputata PAS își permite uneori să transmită mesaje critice în emisiuni TV, dar fără a ieși vizibil din disciplina de partid.
De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.
Știri.md amintește că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP. Totodată, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat.
Pe data de 16 aprilie, Olesea Stamate a anunțat că va continua să-și exercite mandatul de deputat în calitate de parlamentar neafiliat, menționând că toate acțiunile sale în privința legii amnistiei au fost „conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.
Parlamentul Republicii Moldova a încheiat joi, 17 aprilie, ultima ședință plenară înainte de vacanța de Paște cu votarea unui proiect ce vizează modificarea componenței comisiilor permanente. Hotărârea, propusă de Biroul permanent, a fost adoptată cu 54 de voturi ale deputaților PAS.
Documentul prevede excluderea Olesei Stamate din Comisia juridică, numiri și imunități și înlocuirea ei cu deputata fracțiunii PAS Efimia Bandalac.