Circulația rutieră pe podul de pe Șoseaua Balcani, redeschisă
Circulația rutieră a fost redeschisă astăzi, 3 iulie, pe podul de pe Șoseaua Balcani, precum și pe pasajul rutier peste calea ferată, traseul M1 și drumul de acces către strada Pietrăriei.

În acest context, Administrația de Stat a Drumurilor a îndemnat conducătorii auto să circule cu prudență, să respecte marcajele rutiere și indicatoarele de semnalizare instalate în zonă, transmite Știri.md.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența viceprim-ministrului Vladimir Bolea, a directorului general al Administrației Naționale a Drumurilor, Sergiu Bejan, a directorului executiv, Ștefan Popa, precum și a reprezentanților antreprenorilor.
„Acest proiect important va îmbunătăți semnificativ fluiditatea traficului și va spori nivelul de siguranță rutieră pe una dintre cele mai importante artere ale țării, asigurând un trafic sigur și confortabil pentru cetățeni. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv. Continuăm să muncim împreună pentru dezvoltarea unei rețele rutiere moderne, în conformitate cu standardele europene”, a declarat Sergiu Bejan.
Menționăm că lucrările de reabilitare au fost realizate în cadrul proiectului „Lucrări de reabilitare a drumului M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – Frontiera cu Ucraina, km 93,65 – 94,45, inclusiv reabilitarea podului peste râul Bâc și a pasajului rutier peste calea ferată, Etapa a II-a”, un proiect amplu și complex de infrastructură rutieră, care are drept scop îmbunătățirea condițiilor de circulație, sporirea siguranței rutiere și reducerea timpilor de deplasare pe această arteră națională.
Implementarea acestui proiect a presupus un volum tehnic complex de lucrări, precum:
- construcția a circa doi km de drum (inclusiv drum de acces zona Pruncul cu o lungime de 920 m (denivelat), strada Pietrăriei, bretele de acces str. Calea Ieșilor, acces satul Ghidighici), înălțimea terasamentelor pe alocuri ajunge la șapte m, iar înălțimea sistemului rutier este de aproximativ 77-97 cm;
- construcția a două poduri (un pod de încrucișare cu lungimea de circa 80 m, lățimea circa 14 m, care denivelat asigură traversarea râul Bâc, și a drumului de acces spre strada Pietrăriei;
- construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de circa 60 m și lățimea de circa 14 m, prevăzut cu două benzi de circulație de 3,75 m fiecare la ambele poduri și trotuar pe partea stângă la ambele poduri. Instalarea unui sistem modern de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a circa doi km de cablu pentru acesta;
- regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de circa 500 m, consolidarea acesteia; construcția unui zid de sprijin din gabioane, cu o lungime de 150 m;
- construcția a cinci podețe;
- amenajarea stației de epurare a apelor pluviale.
Valoarea actuală a proiectului constituie circa 184,79 milioane de lei, dintre care 38,37 milioane de lei pentru construcția podului peste râul Bâc, 29,99 milioane de lei pentru construcția pasajului peste calea ferată, iar 95,45 milioane de lei pentru lucrările de construcție a drumurilor și acceselor, inclusiv drumul de acces spre zona industrială Pruncul (acces nr. 1, 2 și 3), strămutarea albiei râului Bâc și lucrările de racordare cu strada Pietrăriei.