main logo
2163

Cinematograful Gaudeamus, construit pe mormântul lui Karol Schmidt

Istoria cinematografului Gaudeamus este una controversată încă de la prima piatră pusă la temelia construcţiei. Primăria Chișinău a emis o autorizaţie pentru demolarea edificiului încă în data de 19 august 2016.

Cinematograful Gaudeamus, construit pe mormântul lui Karol Schmidt

Atunci, autorităţile locale şi-au motivat acţiunea prin faptul că terenul pe care se află cinematograful este proprietate privată, iar persoana căreia îi aparţine este în drept să facă cu el ce vrea, transmite Știri.md cu referire la prime.md.

În vara anului 2016, ex-primarul Capitalei Dorin Chirtoacă a declarat că cinematograful Gaudeamus, fostul cinematograf 40 de ani ai Uniunii Tineretului Comunist din întreaga URSS, nu este un monument istoric.

Mai mult, el afirma că sovieticii ar fi ridicat acest cinematograf chiar pe mormântul celebrului arhitect Alexandru Bernardazzi, care a proiectat majoritatea bijuteriilor arhitecturale din Capitala ţării noastre. 

Mai mult, undeva sub clădirea cinematografului Gaudeamus s-ar putea afla şi osemintele celui mai longeviv primar al Chişinăului, Karol Schmidt, care a rămâs, în istorie drept edilul care a transformat Chişinăul dintr-un târg murdar, cu uliţe pline de noroi într-un oraş modern pentru acea perioară, cu tramvaie, apeduct, canalizare, străzi pavate şi luminate de felinare pe timp de noapte.

Karol Schmidt a rămas în istorie, dar n-a mai rămas nimic din cavoul său, care a fost făcut una cu pământul pe la mijlocul anilor 50 ai secolului trecut. 

Autorităţile sovietice au decis că anume în locul cimitirului luteran trebuie să fie construit un cinematograf în cinstea comsomoliştilor.

Lucrările de construcţie s-au desfăşurat foarte repede, cinematograful fiind deschis în 1957. Clădirea a fost proiectată de către poloneză arhitectul de origine poloneză, Valentin Voiţehovschii, care este şi arhitectul cinematografului Patria Loteanu. 

Abia prin anii 1990, după căderea URSS, s-a renunţat la denumirea propagandistică 40 de ani ai Uniunii Tineretului Comunist, cinematograful fiind redenumit Gaudeamus.

Cu o capacitate de 350 de locuri, era până acum singura sală de proiecţie îmcăpătoare şi bine dotată din ţară, unde puteau fi vizionate producţii de cinema mai puţin comerciale şi unde se desfăşurau festivaluri de film.

Pentru astfel de evenimente culturale a mai rămas acum Cinematograful de stat Odeon, dar care are puţine locuri şi echipament învechit.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării