main logo
1126

Cine va finaliza gazoductul Ungheni-Chișinău

Compania Vestmoldtransgaz SRL a reușit în sfârşit să contracteze ultimele companii pentru lucrările la lotul 6 al conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova - Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi).

Cine va finaliza gazoductul Ungheni-Chișinău

Astfel după un an şi ceva de licitaţii, cu desemnare de câştigători şi apoi cu anulare a rezultatelor, Vestmoldtransgaz SRL, care este o subsidiară a companiei Transgaz din România, a anunțat că lucrările la acest lot vor fi executate de asocierea formată dintre Habau PPS Pipeline Systems SRL (o subsidiară a grupului austriac Habau) şi firma Telprod-Com SRL (administrator şi unic asociat Mihail Lazarev), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Habau PPS Pipeline System a făcut parte din grupul de companii ce a construit în anii 2013-2014 conducta Iaşi-Ungheni, care de 5 ani rămâne doar o ţeavă de circa 26 milioane euro îngropată şi care nu contribuie la securitatea energetică a ţării.

Costul lucrărilor a crescut cu 15 milioane lei

Potrivit Vestmoldtransgaz, contractul a fost semnat pe 15 noiembrie 2019.

Menţionăm că al șaselea lot prevede lucrări de construcție a câteva segmente de conductă de distribuție și racord în raza municipiului Chișinău: Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin - CET Chișinău și SRM Tohatin - distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici - SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani - Sistem distribuție Chișinău.

Iniţial, în aprilie 2019, Vestmoldtransgaz a selectat asocierea dintre companiile Serigo Decor SRL, Indprodcom SRL și Rominsta SRL pentru aceste lucrări, estimate atunci la 52,95 milioane lei.

Ulterior rezultatele licitaţiei au fost anulate, fără a fi explicate clar motivele anulării licitaţiei, doar invocându-se prevederile Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, adoptat în anul 2017 de ANRE.

La începutul lunii septembrie 2019 a fost anunţată o nouă licitaţie, iar valoarea estimată a contractului a crescut cu circa 15 milioane lei, până la 68,2 milioane lei din care cheltuieli diverse și neprevăzute de 6,23 milioane lei. 

Şapte loturi și un preț de 1,35 miliarde lei

Amintim că primul anunț de achiziții a fost făcut de Vestmoldtransgaz încă pe 14 septembrie 2018 și de atunci deja de câteva ori Vestmoldtransgaz (cumpărată de Eurotransgaz, subsidiara Transgaz din România) a organizat şi desfăşurat mai multe proceduri de achiziție. 

Menţionăm că procedura de achiziție are denumirea „Lucrări privind execuția conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi)”.

Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Chișinău, având în componență următoarele obiecte de investiții: Conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 kilometri; lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora; Complex administrativ Ghidighici.

Valoare totală a lucrărilor este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede "execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora", estimate la circa 340 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării