main logo
854

Cine sunt Nicolae Roșca și Liuba Șova, candidații aleși de Guvern

Guvernul i-a ales pe Liuba Șova și Nicolae Roșca pentru a fi judecători la Curtea Constituțională (CC) pentru un mandat de 6 ani.

Cine sunt Nicolae Roșca și Liuba Șova, candidații aleși de GuvernFoto: Știri.md

Potrivit Maiei Sandu, Legislativul a solicitat ca decizia să fie luată astăzi, 15 august, pentru ca judecătorii desemnați de Parlament și Guvern să depună jurământul, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

„Mai avem alți doi candidați care au fost incluși în această listă scurtă. Noi am pornit de la ideea că vrem să aducem oameni noi, care nu au mai fost în sistem. 

Ceilalți doi membri s-au prezentat bine la interviu din perspectiva cunoștințelor de materie, dar sunt oameni care au mai lucrat în sistem, unul dintre ei a lucrat în Guvernul precedent într-o funcție înaltă la Ministerul Justiției”, a motivat șefa Executivului după ce a anunțat că Nicolae Roșca este al doilea candidat selectat, chiar dacă s-a clasat pe locul al patrulea în concurs.

Liuba Șova a obținut cel mai mare punctaj în concursul organizat de Guvern pentru funcția de judecător la CC la 8 august. 

În ultimii 25 de ani, Șova a activat în calitate de lector al Catedrei drept constituțional și Drept administrativ (astăzi, Catedra drept public) din cadrul USM. În anii 2005-2007, Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș.

În anii 1998-2005, Liuba Șova a profesat avocatura. Aceasta nu a deținut, până acum, funcții publice, respectiv, nu a depus niciodată declarații de avere. 

Contactată de ZdG, Șova a precizat că deține, în proprietate, două apartamente cu două odăi în Chișinău, dar că nu are un automobil personal.

Nicolae Roșca s-a clasat pe locul al patrulea în urma concursului din 8 august. Roșca este avocat, profesor universitar și șef de catedră în cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM). 

Deține titlul de doctor în drept și este autorul mai multor publicații științifice și didactice în domeniul dreptului.

Pe lângă activitatea didactică, Nicolae Roșca a activat în calitate de membru al Consiliului de Experţi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă CSJ și a fost președinte al Colegiului Disciplinar al CSM.

Nicolae Roșca nu a deținut funcții publice până acum, dar, începând cu 2016, s-a implicat în politică fiind ales membru al Biroului Permanent Național al Partidului „Acțiune și Solidaritate”. 

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, fără însă a obține un fotoliu de parlamentar.

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în decembrie 2018, cu ocazia participării sale la alegeri, Nicolae Roșca a indicat un venit de 263 de mii de lei din salariul de conferențiar universitar la USM, ridicat pe parcursul anilor 2017-2018.

În aceeași perioadă, soția sa, Alla Roșca, profesoară la un liceu din Chișinău, a ridicat un salariu de 140 mii lei. 

În cei doi ani, familia Roșca a mai obținut 214 mii lei din darea în arendă a unui spațiu către Biroul Asociat de Avocați „Băieșu și Roșca”, din care face parte și Nicolae Roșca.

Potrivit datelor din declarația sa de avere, familia Roșca deține un teren intravilan de 9 ari (cu o valoare declarată de 853 mii lei), un apartament de 66 m.p., dobândit în 1995, și un automobil Toyota Corolla fabricat în 2010 și cumpărat în același an cu 13 mii de euro. În conturile bancare soții Roșca păstrau, în decembrie 2018, puțin peste 53 de mii de lei.

În cadrul concursului din 8 august, comisia de la Guvern nu a ales doar doi judecători pentru CC, dar a decis să propună cabinetului de miniștri o listă de patru candidați care au acumulat cel mai mare punctaj la etapa interviului: Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca.

Potrivit legii, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării