main logo
1895

Cine sunt câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2024

Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Moldova a anunțat câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2024, recunoscând realizările excepționale în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova.

Cine sunt câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2024Imagine simbol

Aceste premii onorează persoanele și organizațiile care au adus contribuții semnificative la promovarea și protecția drepturilor omului pe parcursul anului, transmite Știri.md.

Conform unui comunicat al ONU, câștigătorii din acest an provin din toată Moldova, inclusiv din Bălți, Chișinău și malul stâng al râului Nistru. 

„Activitatea lor pentru a proteja drepturile persoanelor vulnerabile, inclusiv copii, femei, refugiați, migranți, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități încurajează dezvoltarea incluzivă și pașnică, în conformitate cu Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, spun reprezentanții ONU.

Câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2024:

Premiul general pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului: 

  • Uniunea pentru Echitate și Sănătate

Premiul special pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, în special a copiilor aparținând unor grupuri marginalizate, în contextul celei de-a 35-a aniversări a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului:

  • Asociația pentru Împuternicirea Copilului și Familiei „AVE Copii”
  • Mențiune Onorabilă – Asociația ” Алые паруса”
  • Mențiune Onorabilă – Asociația ”Aud și Vorbesc”

Premiul special pentru realizări remarcabile privind promovarea egalității de gen și a împuternicirii femeilor, în contextul a 30 de ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor:

  • Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM)

„Premiile ONU pentru Drepturile Omului reprezintă o competiție deschisă și transparentă, care permite persoanelor și organizațiilor să se auto-nominalizeze sau să nominalizeze pe alții în conformitate cu regulamentul în vigoare. Candidaturile sunt evaluate de un Juriu Independent al Premiilor în baza următoarelor criterii:

  • Impactul asupra drepturilor omului;
  • Inovație și creativitate;
  •  Dăruire și angajament;
  • Curajul în abordarea problemelor provocatoare;
  • Vizibilitate și extindere;
  • Profesionalism și respectarea standardelor etice”, precizează membrii ONU Moldova.

Evenimentul de decernarea al premiilor se aliniază cu tema Zilei Drepturilor Omului marcată anual la 10 decembrie: „Drepturile noastre, Viitorul nostru, Acum”. 

Totodată, inițiativa este un apel către toată lumea – Guvern, societate civilă, parteneri de dezvoltare și sectorul privat – să-și unească forțele pentru a plasa drepturile omului în centrul tuturor politicilor, acțiunilor și aspirațiilor sale, asigurându-se că nimeni și niciunde nu este lăsat în urmă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării