main logo
3933

Cine și ce poartă? Etniile din Moldova își etalează garderoba

Câte etnii sunt în R. Moldova, toate se deosebesc prin costumele pe care le poartă.

Cine și ce poartă? Etniile din Moldova își etalează garderobaColaj Stiri.md

Într-un nou episod din cadrul proiectului Six Points Media, numit „Hainele Poporului”, reprezentantele mai multor etnii din R. Moldova au relatat mai multe detalii despre portul popular al fiecărei etnii, transmite Știri.md.

În foarte multe localități din sudul Moldovei sunt oameni din alte zone folclorice românești, precum munteni, olteni, dobrogeni, ardeleni, aceștia fiind veniți în Moldova prin transhumanță. La fel au făcut-o și cei de alte etnii, precum nemții, precum găgăuzii, adică turcii, care s-au creștinizat și au devenit găgăuzi Au venit și bulgarii, cu influența lor și cu pieptarul pe care îl poartă femeile din sud, iar turcii au venit cu mărgelele și cu bijuteriile pe care le abordează deseori femeile din sudul Moldovei și nu nu doar. Costumul popular bulgăresc autentic la noi în țară s-a păstrat cel mai bine și este cel mai asemănător cu costumul popular bulgăresc din Bulgaria. 

Tot în sudul țării, alături de moldoveni trăiesc cot la cot, în vecinătate găgăuzii. Aceștia au venit cu portul lor popular și l-au adaptat țării noastre, au împrumutat și elemente moldovenești, astfel încât putem întâlni la găgăuzi pestelci sau fuste încrețite la mijloc, asemănătoare cu cele din satul Brânza, de exemplu, din raionul Cahul. 

Cât despre costumele romilor, când aceștia umblau cu șatra, costumele lor erau foarte colorate, din cauza deficitului de stofe, respectiv costumele erau cusute din bucăți. Se coseau fuste largi, iar bluzele la fel avea mânecile largi. De exemplu, pe timp de ploaie, femeile puteau cu mânecile largi să acopere copilul, dar foloseau și drept ascunziș când furau ceva. Astăzi, femeile rome continuă să poarte aceleași fuste largi. Un detaliu important din costumul romilor sunt bijuteriile din aur. 

Cât despre cei din comunitatea evreiască aceștia nu se deosebesc vizual. Totuși, la nuntă de exemplu, sunt anumite particularități. Fața miresei este acoperită de un voal, care nu se ridică pe parcursul întregii ceremonii. Bărbații evrei au un port distinct. Aceștia pot fi văzuți purtând o robă neagră. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării