main logo
1517

Cine luptă pentru fotoliul de judecător CEDO din partea R. Moldova

13 candidați luptă pentru fotoliul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova.

Cine luptă pentru fotoliul de judecător CEDO din partea R. Moldova

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„În următoarele 10 zile Comisia va decide, în ședință închisă, în baza dosarelor depuse de către cei 13 candidați, cine este invitat la interviu. Lista candidaților admiși la interviu se va publica pe pagina web oficială a Ministerului Justiției imediat după luarea deciziei de către Comisie. Totodată, se va anunța data, locul și ora desfășurării interviului”, a menționat ministrul.

Potrivit TV8, în lupta pentru fotoliul de magistrat al Curții luptă următoarele persoane:

1. Vitalie Gamurari
2. Alexandru Prisac
3. Roman Zadoinov
4. Ion Cojocari
5. Marin Gurin
6. Lilian Moraru
7. Lilian Apostol
8. Vladislav Gribincea
9. Vladimir Grosu
10. Victor Burac
11. Gheorghe Mițu
12. Nicolae Eșanu
13. Diana Scobioala

Amintim că la data de 24 decembrie 2020 Ministerul Justiției a anunțat organizarea concursului național pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru postul de judecător la CEDO poate candida persoana care întrunește condițiile stabilite de către Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, rezoluțiile și recomandările corespunzătoare ale Adunării Parlamentare și ale Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei și corespunde următoarelor cerințe:

- este cetățean al Republicii Moldova, se bucură de cea mai înaltă reputație morală și întrunește condițiile profesionale cerute pentru exercitarea unor înalte funcții judiciare sau care sunt juriști ce au o competență recunoscută;

- posedă cunoștințe în domeniul sistemului juridic național, dreptului internațional public și au experiență juridică în calitate de practicieni;

- cunoaște la nivel avansat una dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei – engleza sau franceza – și, de asemenea, posedă cel puțin o cunoaștere pasivă a celeilalte limbi, astfel încât să poată contribui eficient la activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului;

- este în măsură de a exercita cel puțin jumătate din mandatul eventual de nouă ani până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării