Cine este primul fermier din Moldova care va crește cânepă industrială
„Cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova este o îndeletnicire profitabilă, mai ales în urma secetei din ultimii ani”, este convins agricultorul Ion Grecu din sudul țării. El este și primul căruia Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale i-a eliberat acum câteva săptămâni autorizație pentru a crește cânepă, pentru semințe, fibre și uleiuri.

Agricultorul Ion Grecu urmează să cultive în acest an cânepă industrială pe un teren de peste 200 de hectare din localitățile Văleni și Slobozia Mare, raionul Cahul, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md.
„Avem cinci ani la rând în care e secetă și nu putem lua nici-o roadă, nici porumbul, nici floare, nimic, nimic. Arșița așa de tare era că arde tot. Da, este o cultură care aduce profit. Cât de secetă nu ar fi seceta e o cultură care rezistă și măcar nu ieșim în pierdere. O să ieșim cu profit de măcar 50% din ceea ce investim”, spune Ion Grecu.
Fermierul susține că această plantă este una universală. Diferite părți ale acesteia pot fi folosite la fabricarea unei diversități de produse, ceea ce îi aduce plus valoare.
„Din sămânță scoatem numai miezul, o să-l vindem, o să facem făină, o să facem din fibră și sunt mai multe parți care o să le folosim”, spune el.
Anul trecut, autoritățile au modificat cadrul legal, făcându-l mai accesibil pentru cultivarea cânepii industriale și motivând în acest fel fermierii, explică secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Oficialul susține că planta nu are efecte stupefiante și trebuie considerată ca o cultură agricolă.
„Cultivând cânepă industrială, noi trebuie să avem o industrie dezvoltată. În scopul de producere a uleiului, desigur că noi avem industrie dezvoltată în Moldova, pe partea de fibre noi nu avem unități de procesare. Acum, la prima autorizație care a fost eliberată pentru circa 200 de hectare, 100 de hectare vor fi însămânțate cu cânepă destinată producerii de fibre. Este un agent economic care are un contract cu cineva din afară, care va veni și va aduce utilaj pentru a procesa această cânepă la fibre”, a declarat Vasile Șarban.
Știri.md amintește că, Guvernul a aprobat, la data de 13 noiembrie 2024, modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.
La data de 14 martie 2025, Comitetul permanent de control asupra drogurilor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a acordat prima autorizație pentru cultivarea cânepii, destinată producerii de semințe, fibre și/sau ulei.