main logo
1593

Cine este prima moldoveancă admisă la Universitatea lui George Bush din SUA

Olga Bodrug, născută în Todirești, este prima moldoveancă care a fost admisă la facultatea lui George Bush din Statele Unite: Bush School of Government and Public Service (Școala de Guvernare și Serviciu Public George Bush).

Cine este prima moldoveancă admisă la Universitatea lui George BushFoto: ungheni.org

Tânăra ungheneancă, studiază începând cu august 2019 un program de masterat în Relații Internaționale – Securitate Națională și Diplomație, finanțat de bursa Fulbright oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, transmite Știri.md cu referire la Ungheni.org.

Olga a parcurs un drum lung pentru a-și vedea îndeplinit visul de a studia în Statele Unite ale Americii, plecând din Moldova spre România, Croația, destinația finală fiind universitatea Texas A&M.

După absolvirea Gimnaziului Todirești, ea a mers la liceu la Iași. Aceasta a fost cea mai grea decizie din viața ei de până atunci, întrucât a trebuit să plece departe de familie și prieteni la numai 15 ani:

„A fost sacrificiul necesar pentru un viitor mai bun și pentru a deveni o persoană mai puternică, întrucât a trebuit să mă adaptez cu un loc necunoscut și să iau propriile decizii”.

Olga mărturisește că avea un troler foarte mare și greu, simțindu-se ca și Cleopatra Stratan în videoclipul Ghiță, doar că în geanta ei se ascundeau multe vise. Liceul la Iași a constituit primul pas spre îndeplinirea visului ei de a studia la una dintre cele mai bune universități din lume, întrucât acolo a început să studieze limba engleză.

Deoarece toți colegii ei de acolo aveau un nivel avansat de limbă engleză, ea a trebuit să depună mari eforturi pentru a o învăța de sine stătător.

După absolvirea liceului, Olga a mers la universitate la București pentru a beneficia de mai multe oportunități. Acolo a avut acolo șansa de a face stagii la Parlamentul României, Citibank și Banca Comercială Română.

În timp ce interacționa cu managerii, clienții și turiștii de acolo, Olga a observat că trebuie să își îmbunătățească abilitățile de limbă engleză:

„Întrucât am învățat engleza singură, nu am avut cum să practic prea mult abilitățile de vorbire. Când îmi puneau turiștii întrebări am observat o oarecare temere de a le răspunde, să nu pronunț greșit sau să nu redau greșit în engleză ceea ce vreau să zic”.

Prin urmare, Olga a aplicat pentru un program de burse Erasmus oferit de Comisia Europeană pentru a învăța în Croația la un program predat în limba engleză pentru un semestru. Acolo ea a avut posibilitatea de a-și exersa abilitățile de limba engleză atât prin studiile pe care le făcea, cât și prin interacționarea cu oameni din alte țări.

Croația i-a deschis Olgăi calea către educația americană

„În timp ce învățam în Croația am avut oportunitatea de a participa la competiția globală de afaceri X-Culture”, a explicat Olga.

„Am cooperat virtual timp de două luni cu studenți din Brazilia, Mexic, Taiwan, Grenada și Statele Unite, reușind să calific pentru prima dată Moldova (chiar și Croația, întrucât eram implicată în competiție ca student din Croația) pentru etapa finală a competiției desfășurată în Miami la Universitatea Johnson & Wales.

Am fost impresionată de dimensiunea, tehnologia și profesorii de acolo, astfel că mi-am dorit să fiu studentă la o universitate americană într-o bună zi. Astfel, după ce m-am reîntors în România pentru ultimul an de licență, am căutat oportunități de a studia în Statele Unite ale Americii”.

Olga a aplicat în România la programul de burse Fulbright Student Award, fiind unul dintre doar 14 beneficiari.

„Fulbright mi-a oferit alegerea a patru universități americane”, a explicat Olga.

„Când am văzut masterul pe care mi-l doream era la facultatea înființată de George Bush nu mi-a venit să cred. Îmi amintesc că în copilărie urmăream des noutățile cu tatăl meu și că într-una dintre zile l-am întrebat despre George H. W. Bush.

Cine ar fi crezut că zece ani mai târziu, voi studia la instituția pe care a fondat-o?!”

Olga afirmă că a fost foarte bine primită în Statele Unite ale Americii:

„Am găsit la facultatea lui Bush o comunitate minunată, datorită căreia nu am simțit că sunt peste ocean, la aproape 10.000 de kilometri departe de casă. Îmi amintesc că în prima zi în care am intrat în clădirea facultății am avut exact același sentiment special pe care îl aveam când mă întorceam de la Iași sau București acasă să-mi vizitez familia.

Acest sentiment mi-a dat siguranța că sunt la locul potrivit. Am avut ocazia să îl cunosc pe decan chiar în primele zile, care a fost de asemenea primitor, urându-mi un foarte călduros „Bine ai venit!”

Atât profesorii, cât și colegii și alți oameni din College Station m-au susținut și mi-au fost ca o familie, în special pentru că știau că sunt foarte departe de casă și nu am pe nimeni dintre rude aici.

Am fost invitată adesea la ei acasă la prânz/cină sau chiar de sărbători, cum ar fi Ziua Independenței, Ziua Recunoștinței, Crăciun, pentru a avea șansa să experimentez mai bine cultura americană”.

Olga mărturisește că s-a mutat în Texas în urmă cu aproape cinci luni și că privind în urmă, este incredibil cât de minunată a fost experiența ei aici și cât de mult a evoluat, atât pe plan profesional, cât și personal:

„În primul meu semestru am avut parte de multe oportunități și experiențe grozave, precum șansa de a participa la evenimente unde am întâlnit personalități foarte importante, precum Robert Gates, fost secretar al Apărării al Statelor Unite; John Major, fost prim-ministru al U.K; Excelența Sa Winston Lord, fost ambasador al SUA în China; Excelența Sa Hans Klemm, fost ambasador al SUA în România și Excelența sa Gina Abercrombie-Winstanley, fost ambasador al SUA în Malta.

Am evoluat profesional foarte mult datorită unui grup de profesori cu multă experiență, precum și a personalului care se ocupă de consilierea în carieră”.

A fost un semestru dificil, perioada de adaptare l-am numit eu, dar recompensa a fost pe măsură. Am învățat multe lucruri noi și utile, unele din greu, dar cel puțin acum mă simt mult mai pregătită pentru un loc de muncă după absolvire. A trebuit să „plătesc” cu ore de somn pentru că am amânat multe teme și proiecte pentru ultima zi (binecunoscutul concept „procrastination”).

Am îmbrățișat câteva aspecte unice ale mersului la universitate în Texas, cum ar fi să merg la cursuri în costum cu mânecă lungă (ținuta elegantă este obligatorie), când afară erau aproape 40 de grade (temperatura-record la care m-am expus vreodată) sau plimbatul prin oraș în tricou și pantaloni scurți în luna decembrie. Îmi amintesc că ultima zi de examene a acestui semestru a fost pe 9 decembrie, o zi însorită cu 26 de grade afară, care m-a făcut să simt că ar fi primăvară.

Mă îndreptam spre școală puțin stresată din cauza examenului, dar „mângâiată” de adierea vântului de primăvară.

După examen, nu am simțit că am terminat „într-adevăr” semestrul, poate pentru că eram obișnuită să îl finalizez în februarie în România, când de obicei era foarte frig și adesea zăpadă. În orașul în care sunt ninge o singură dată la câțiva ani, iar temperatura medie pe timpul iernii e în jur de 17 grade Celsius.

Olga afirmă că deși a avut un semestru foarte dificil, a încercat și să se bucure de viața americană. A vizitat patru cele mai importante orașe din Texas (statul cowboy): Dallas, Houston, Austin și San Antonio, precum și Centrul Spațial Johnson al NASA la care și-a dorit foarte mult să ajungă.

Cea mai unică experiență texană a fost urmărirea unui Rodeo live, un eveniment sportiv care constă în întrecerea cowboy-urilor și cowgirls care implică atât cai, cât și alte animale.

În pofida culturii sale unice, Olga spune că Texas împărtășește multe dintre valorile de bază ale Moldovei:

„Tradițiile sunt o parte importantă a universității mele de aici, Texas A&M, și același lucru se poate spune și Moldova. Un alt punct comun este ospitalitatea. Aici toată lumea vrea să se asigure că studenții internaționali se vor simți bine primiți aici și că nu sunt neajutorați în momentul întâmpinării de dificultăți”.

Olga mai mărturisește că îi place să exploareze culturi diferite, să cunoască oameni din alte țări, dar „acasă, rămâne acasă”.

Crăciunul acesta a fost cel mai dificil pentru ea, întrucât a fost primul când nu a putut fi alături de familia ei de care îi este foarte dor, în special de nepoțelul ei de un an:

„Să fii peste ocean, la distanță de aproape 10.000 km, nu e ușor, în special că acum nu pot veni cu ușurință acasă oricând doresc la fel ca atunci când eram la Iași sau București”.

Olga mai afirmă că se mândrește că este moldoveancă și că se bucură că poate fi un ambasador cultural al Moldovei, purtând ia și povestind despre țara noastră ori de câte ori are ocazia. 

Olga spune că cel mai frumos sentiment pentru ea la facultatea lui George Bush este să ureze „Bine ați venit” turiștilor din lumea întreagă care vin să viziteze muzeul și librăria prezidențială a lui George Bush care este chiar lângă facultatea ei, și apoi să le povestească despre Moldova după ce au întrebat-o de unde este recunoscând un accent diferit.

În plus, în februarie 2019 Olga a fost delegat al Moldovei și României la universitatea Harvard, unde a avut ocazia să ne reprezinte atât la competiția „Impact Challenge”, secțiunea Guvernare și Geopolitică, unde s-a clasat pe locul II, cât și la Carnavalul Internațional, unde a prezentat moștenirea comună a celor două țări care au aceeași identitate și stau la baza evoluției sale personale și profesionale.

Olga mărturisește că atât familia, cât și profesorii au avut o mare contribuție la parcursul ei profesional până în Statele Unite ale Americii.

Olga mulțumește părinților pentru susținere și inspirație: tatălui ei, Valeriu Bodrug, datorită căruia a însușit pasiunea pentru științe politice și relații internaționale, mamei ei, Victoria Bodrug, datorită căreia a însușit curajul de a răzbate printre străini, dorința de a progresa tot mai mult, dar și pasiunea pentru îmbrăcămintea elegantă, foarte necesară în domeniul în care activează.

Olga mulțumește și învățătorilor de la gimnaziul Todirești, în special primei doamne educatoare Zinaida Mișcari și primei doamne învățătoare Rodica Țurcanu, care i-au dat aripi să zboare spre culmilor succesului de la o vârstă fragedă, profesoarei de limbă română Valentina Ostapovici și dirigintei Vera Vasilevna, care au îndrumat-o să creadă în visele ei și să le urmeze, precum și profesoarei de istorie Caliga Reveca, care a avut un impact determinant asupra abilității ei de sintetizare rapidă a informației și asupra alegerii unei cariere în relații internaționale, povestind că adesea la master își amintește că a studiat aceste aspecte și la ora de istorie în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării