main logo
12782

Cine este avocatul ce a cerut o expertiză psihiatrică pentru Maia Sandu

Avocatul Igor Hlopețchi, fiul fostului comisar cu același nume, achitat în iulie 2024 pentru declarații false, a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită efectuarea unei expertize psihiatrice asupra președintei Maia Sandu. Demersul a fost înaintat în cadrul litigiului dintre Maia Sandu și Anna Mihalachi, pe care șefa statului o acuză de defăimare prin răspândirea unor informații false despre bunelul său.

Cine este avocatul ce a cerut o expertiză psihiatrică pentru Maia SanduColaj: Știri.md

Acțiunea avocatului Igor Hlopețchi, apărătorul Annei Mihalachi, de a solicita o expertiză psihiatrică pentru președinta Maia Sandu, a stârnit reacții critice în spațiul public. Mai mulți juriști au catalogat demersul drept un derapaj. Contactat de Ziarul de Gardă, președintele Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), Dorin Popescu, a declarat că instituția nu va comenta subiectul până la pronunțarea unei decizii din partea instanței de judecată, transmite Știri.md. 

Ședința programată la Judecătoria Chișinău într-un litigiu inițiat de președinta Maia Sandu împotriva cetățenei Anna Mihalachi, privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, a fost amânată din motive procedurale. Informația a fost confirmată de către avocatul șefei statului, Eduard Digore.

„A fost înaintat un nou demers de către pârât și urmează să luăm cunoștință cu el. O să ne expunem în ședința următoare. Totodată, instanța a admis cererea reclamantei privind prezentarea probelor cu martori și urmează a fi citați acești martori în ședința de judecată”, a declarat Eduard Digore.

Demersul la care face referire avocatul apărării a fost depus de Igor Hlopețchi, avocatul Annei Mihalachi. Acesta a cerut instanței efectuarea unei „expertize psihiatrico-psihologice în condiții de staționar” asupra președintei Maia Sandu, cu internarea acesteia într-o instituție psihiatrică pentru o perioadă de 90 de zile. Cererea a fost făcută publică prin canalul de Telegram „Observatorul”, care, potrivit portalului Crime Moldova, ar fi administrat din umbră chiar de Igor Hlopețchi.

Reacția Președinției

Solicitat de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Igor Zaharov, a declarat că „Președinția nu poate comenta această inepție”. 

De asemenea, avocatul șefei statului a afirmat că demersul respectiv nu are fundament legal. „Nu este un act care poate fi calificat cumva, pentru că nu este întemeiat”.

Ce spune președintele UAM

Totodată, contactat de Ziarul de Gardă, Dorin Popescu, președintele UAM, a precizat că nu va comenta public subiectul până la pronunțarea instanței: „Nu vreau să efectuez imixtiune în exercitarea profesiei”. Cu toate acestea, Popescu a adăugat că, din perspectiva sa profesională, „nu este necesară o asemenea cerere pe un astfel de dosar”.

Avocatul Igor Hlopețchi, achitat de prima instanță

Igor Hlopețchi este avocat din martie 2017 și fiul fostului șef-adjunct al Inspectoratului de Poliţie Buiucani, Igor Hlopețchi, care a fost demis din sistem în 2014 și 2016. 

În 2024, Hlopețchi a fost achitat în iulie 2024 de prima instanță, fiind acuzat de depunerea unui denunț fals și de dare de declarații false. Judecătoria Chișinău a decis că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii.

Hlopețchi a reprezentat interesele unor personaje publice, precum Ruslan Popov, fost adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, și în prezent este avocatul partidului „Moldova Mare”, condus de fosta procuroră Victoria Furtună, afiliată oligarhului Ilan Șor.

În septembrie 2023, Procuratura Anticorupție a solicitat suspendarea provizorie a licenței sale de avocat, însă Hlopețchi și-a păstrat dreptul de a profesa.

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2021, acesta a depus o plângere cu bună știință falsă împotriva unui colaborator de poliție, acuzații ce au fost urmate de declarații mincinoase și crearea artificială a probelor. În februarie 2022, avocatul a fost pus sub învinuire în lipsă, refuzând să se prezinte la Procuratura Anticorupție. În prezent, dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Centru.

Citiți întreaga investigație aici.

De menționat că, instanța trebuia să examineze ieri, 26 mai, procesul în care Maia Sandu o dă în judecată pe Anna Mihalachi, însă ședința a fost amânată din motive procedurale.

Știri.md amintește că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se judecă cu o cetățeancă pe nume Anna Mihalachi, fostă votantă a sa, după ce ultima a scris o postare despre bunelul șefei statului.

Citește și: 

Însoțitoarea femeii date în judecată de Maia Sandu: Să-i fie rușine

Femeia dată în judecată de Maia Sandu: Nu voi nega adevărul

Cine este, de fapt, însoțitoarea femeii date în judecată de Maia Sandu

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării