main logo
2104

Cinci spitale raionale, dotate cu panouri fotovoltaice din partea UE

Uniunea Europeană va investi 500.000 de euro prin intermediul PNUD pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW pe acoperișurile a cinci spitale din R. Moldova. Acestea sunt situate în raioanele Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași.

Cinci spitale raionale, dotate cu panouri fotovoltaice din partea UEFoto: Știri.md

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată din cauză că Republica Moldova trece printr-o criză energetică, iar costurile mari sunt cu greu suportate de instituțiile medicale din țară, transmite Știri.md. 

După părerea directorului interimar al Spitalului Raional Ștefan Vodă, Victor Pelin, proiectul respectiv va aduce economii mari, chiar până la 50%. Acesta menționează că banii economisiți vor fi readresați pentru alimentația pacienților și pentru crearea unor condiții mai bune pentru ei.

„Beneficiar nu este spitalul, ci toți cei 6.000 de pacienți care beneficiază anual de asistență medicală spitalicească în incinta Spitalului Raional Ștefan Vodă”, a declarat Victor Pelin.

Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MW energie electrică verde, vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 de milioane de lei anual și vor diminua emisiile de CO2 cu 437 de tone anual.

Potrivit directorului Spitalului Raional Nisporeni, Nadejda Ulinici, tot utilajul medical din instituția pe care o conduce este pe bază de curent electric și, odată cu venirea iernii, panourile vor fi de mare ajutor, deoarece și apa din instituție este pe bază de curent electric. 

La Nisporeni au fost instalate 242 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 140 kW.

„Absolut tot ce se află în laborator este cu energie electrică. 80% din aparataj lucrează și noaptea, 24 din 24, fiindcă avem și laboratorul de urgență, care lucrează și noaptea”, explică șefa laboratorului Spitalului Raional Nisporeni, Ana Basoc.

Panourile fotovoltaice au fost instalate cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Cu un buget de 13 milioane de euro alocat de UE, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md și va lansa o campanie de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi și eficiente energetic.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării