main logo
671

Cinci asociații primesc fonduri pentru renovarea energetică a clădirilor

Primele cinci Asociații de Proprietari din Condominiu (APC) din municipiile Chișinău și Bălți au recepționat documentația tehnică pentru proiectele de renovare energetică a blocurilor locative, susținute prin Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).

Cinci asociații primesc fonduri pentru renovarea energetică a clădirilorImagine simbol

Acestea au parcurs toate etapele necesare, de la auditul energetic gratuit la finalizarea documentației tehnice, și pot acum să acceseze fonduri din Programul Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), transmite Știri.md.

Ion Muntean, directorul CNED, a subliniat importanța acestui pas, menționând că este pentru prima dată când blocurile din Moldova beneficiază de subvenții directe pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

„Este un pas esențial pentru modernizarea fondului locativ și reducerea cheltuielilor la întreținere. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat de cât mai multe comunități din țară”, a spus Muntean.

Cele cinci blocuri, care însumează 322 de apartamente și o suprafață totală de peste 17.060 m2, vor beneficia de lucrări care includ izolarea termică a acoperișurilor, pereților exteriori și subsolurilor, modernizarea sistemelor de încălzire, instalarea panourilor solare și fotovoltaice, înlocuirea ușilor și ferestrelor din spațiile comune și modernizarea iluminatului și lifturilor.

Prin Programul FEERM, locatarii pot beneficia de un grant de până la 70% din valoarea totală a investiției. Contribuția proprie este de maxim 30%, însă gospodăriile vulnerabile energetic pot obține un grant de până la 90%, în funcție de gradul lor de vulnerabilitate, dacă sunt înregistrate pe platforma compensatii.gov.md.

Aceste asociații fac parte dintre primele care au beneficiat de audituri energetice gratuite în urma apelului lansat în octombrie 2023. Programul FEERM, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, este dedicat finanțării proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor, inclusiv pentru blocurile multietajate și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon.

CNED, subordonat Ministerului Energiei, coordonează activitățile în domeniul energiei durabile și al eficienței energetice, având rolul de a atrage și gestiona resurse financiare pentru proiecte sustenabile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării