Cinci antreprenori din Taraclia au beneficiat de granturi din partea UE
Sunt ambițioși, harnici și dornici de a implementa noi tehnologii. Mai mult, ei știu cum să acceseze fondurile europene pentru a-și extinde afacerile și a cuceri piețe noi. Este vorba despre antreprenorii din orașul Taraclia, care au beneficiat anul trecut de granturi din partea Uniunii Europene, prin intermediul Organizației Pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Cinci producători agricoli din Taraclia, asociați într-un grup, care administrează 80 de hectare de viță-de-vie și 30 de hectare de livezi de pruni, au primit anul trecut o subvenție de 84.000 de euro. Banii a fost folosiți pentru procurarea unei linii moderne de sortare, cântărire și ambalare a fructelor, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„Am cumpărat acest echipament, l-am ajustat rapid - pentru UE cutiile și ambalajele sunt diferite. Ne ajută mult. Dorim să instalăm mai multe panouri solare, dacă există proiecte interesante, suntem gata să participăm”, afirmă antreprenorul Vitali Cociu.
„Am văzut câteva lucruri pozitive aici. Micii producători s-au unit, ceea ce le oferă un avantaj suplimentar și economii. Al doilea este că utilizează foarte bine oportunitățile existente. În al treilea rând - întreprinderea s-a adaptat cu succes provocărilor: nu a putut exporta în Rusia, iar anul trecut a vândut 99,9% din producție către țările UE”, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks.
Alexandr Malacilî are o mică brutărie în Taraclia. Grație unui grant în valoare de 225 de mii de lei oferit de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a reușit să achiziționeze tehnologii moderne pentru a îmbunătăți eficiența și controlul operațional al producției și a dezvolta afacerea familiei.
„Anterior, lucram în satul Copceac. Totul era procesat manual, se transportau manual câte 1,5 tone pe zi - făină, apă, linia de frământare a aluatului era manuală. Iar aici totul este automatizat, datorită investițiilor pe care le-am primit anul trecut”, menționează Alexandr Malacilî, antreprenor.
„Brutăria e nouă, este foarte comod, toate echipamentele sunt noi. Am fost în străinătate, dar nu am prea lucrat acolo. Acasă e mai bine, de aceea ne-am întors. Producem foietaj cu dulceață de mere”, susține Valentina Kalceva, brutar.
„E minunat că oamenii nu trebuie să plece nicăieri, că-și pot găsi locuri de muncă bune aici, acasă. Mă bucur că aici avem o întreprindere modernă, dotată cu echipamente moderne”, a specificat ambasadorul UE în Moldova.
De menționat că, prin Programul de Transformare Digitală, implementat de ODA, întreprinderea a achiziționat sisteme de recunoaștere facială cu terminal biometric pentru acces și pontaj, un sistem de monitorizare video și un sistem de control al accesului pentru vehicule și persoane.