main logo
14609

Cina cea de Taină de la JO: Reacții de la Chișinău și explicații oficiale

Un episod, din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, le-a amintit creștinilor de „Cina cea de Taină”. Momentul, care a adunat un grup de dansatori și drag queens, a stârnit reacții de nemulțumire.

Cina cea de Taină de la JO: Reacțiile Chișinăului și explicații oficialeImagine simbol

Au venit cu critici episcopii catolici francezi și germani, premierul ungar Viktor Orban, reprezentanta Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, antreprenorul american Elon Musk. Reacții au fost și în Republica Moldova. Unii au spus că a avut loc un „act de blasfemie”. De cealaltă parte, directorul artistic al ceremoniei a declarat că nu a dorit să „să-și bată joc sau să șocheze” cu spectacolul său și că în primul rând intenționa să transmită „un mesaj de dragoste, nu de diviziune”, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Potrivit dw.com, episcopii catolici francezi au spus că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a inclus „scene de ridicol și de batjocură la adresa creștinismului”.

Aceștia nu au comunicat la care scene s-au referit. Potrivit sursei, indignarea ar fi fost cauzată de un episod, numit „Sărbătoarea”, în timpul căruia un grup de dansatori și drag queens (interpreți masculini folosind personaje feminine) s-au aranjat în ipostaze care amintesc de imaginile din Cina cea de Taină, ultima cină a lui Isus. În locul lui Iisus Hristos a fost o activistă, DJ și lesbiană deschisă Barbara Butch. 

Și episcopii catolici germani au avut o opinie similară. „Comuniunea queer a fost un eșec și complet inutilă în producția sa”, au comunicat aceștia. 

Premierul ungar Viktor Orban s-a alăturat valului de nemulțumire, spunând că deschiderea Jocurilor de la Paris a arătat „slăbiciunea și prăbușirea lumii occidentale”. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că evenimentul a fost „o batjocură față de istoria sfântă a creștinilor” și „o mare paradă gay”.

Iar antreprenorul american Elon Musk a numit ceremonia „lipsită de respect față de creștini”.

Reacții și în Republica Moldova

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a spus că la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a avut loc un „act de blasfemie”.

„Cina cea de Taină”, celebra pictură murală a lui Leonardo da Vinci, care înfățișează ultima masă a lui Iisus Hristos și a celor 12 Apostoli, a fost parodiată într-un mod mizerabil și absolut josnic: Iisus a fost înlocuit de o femeie obeză, în timp ce apostolii au fost înlocuiți de transsexuali și un copil. Miliarde de creștini s-au simțit jigniți”, a adăugat Popovici.

Fostul președinte Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor, a mulțumit „organizatorilor Olimpiadei că ne-au arătat ce s-a întâmplat în ultimii cu ani cu valorile europene”.

„Noi știam că lucrurile degradează, dar nici chiar așa. Tot mai multă lume deschide ochii și vede cum Europa este cucerită de propaganda lgbt-istă și satanistă. Nouă așa Europă perversă și anticreștină nu ne trebuie”, a comunicat Dodon.

Fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a spus că este „creștin, tolerant, înțelegător” dar „așa ceva” nu acceptă. „Dacă asta înseamnă Europa, atunci eu nu vreau așa Europă”, a menționat el.

Jurnalistul TV8 Ștefan Bejan a menționat că scena de la Jocurile Olimpice „nu are nici o treabă cu celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci”.

„În scena este interpretată pictura „Sărbătorea Zeilor” de Jan Harmensz van Biljert. Tabloul spune că zeii s-au adunat pe muntele Olimp pentru a celebra căsătoria dintre Thetis și Peleus. Apollo e în centrul mesei, iar Bacchus-Dionysos, zeul vinului, se află în prim plan. Cine profită de această dezbatere lipsită de esență? Corect! Propaganda rusă. Pentru că canalele de Telegram de propagandă vuiesc. Iar noi, am căzut cu toții în capcană”, a menționat jurnalistul.

Jurnalistul român Cristian Tabără a menționat că „brusc nu mai este Leonardo da Vinci, ci Jan Harmensz van Biljert, și nu Cina cea de Taină, ci Sărbătoarea (Ospățul) Zeilor”.

„Iar cei care au făcut asocierea momentului grotesc cu Cina cea de Taină, sunt niște habotnici inculți, care au atâtea lacune culturale încât n-au știut despre cel puțin la fel de cunoscuta Sărbătoare a Zeilor. Mă întreb, totuși, de ce culții, dar mai ales autorii momentului pariziano-olimpic, nu ne-au luminat încă din secunda în care a izbucnit scandalul legat de posibila blasfemie? De ce ni s-a bătut obrazul mai întâi cu teoria că tabloul nu-i icoană, că da Vinci a făcut autopsii pe ascuns și că poate era chiar bi sau gay, deci mai deschis la minte decât noi?”, a comunicat el.

Reacția organizatorilor și precizările lui Macron

Directorul artistic al ceremoniei, Thomas Jolly, a declarat că nu a dorit să „provoace, să-și bată joc sau să șocheze” cu spectacolul său.

„În primul rând, am vrut să transmit un mesaj de dragoste, nu de diviziune”, a subliniat el.

Iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ceremonia de deschidere a Jocurilor „a provocat mândrie” în rândul oamenilor din Franța. 

Citește și: Moment controversat la Jocurile Olimpice: Cina cea de taină, parodiată

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării