main logo
683

Chistol, despre Filarmonică: Expertiza va stabili ce se va păstra

Ce se va întâmpla cu clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, grav avariată de incendiul devastator care a izbucnit aici joi, 24 septembrie, va fi reabilitată, reconstruită ori demolată și când va fi finailzată expertiza tehnică, au fost câteva întrebări care au răsunat în cadrul emisiunii de cultură și divertisment „Vânturile, valurile” de la Jurnal TV.

Chistol, despre Filarmonică: Expertiza va stabili ce se va păstra

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că la momentul actual pompierii au prezentat o expertiză tehnică preliminară, care arată ce ziduri urmează a fi demolate, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md

După ce vor fi demolați acești pereți, se va merge pe partea de evacuare a metalului din interiorul Filarmonicii, ca experții să poată recurge la finalizarea expertizei tehnice, în special pe porțiunea dinspre strada Mitropolitul Varlaam, unde s-au păstrat anumite părți intacte ale zidului.

„Avem practic două zile de când experții în domeniul construcțiilor și în domeniul patrimoniului lucrează la evaluarea stării pereților edificiului. S-a făcut o primă expertiză, vizuală, deoarece în interiorul clădirii acoperișul este ruinat și este foarte dificil să ajungem să facem expertiza fundamentului și a pereților mai importanți. Numai expertiza tehnică poate să stabilească ce trebuie să se păstreze din acest edificiu și ce nu. Doar în baza ei vom putea înainta un proiect clar de reabilitare, restaurare sau dacă va fi nevoie deja, de demolare”, a spus responsabilul.

„Ceea ce ne-am dori noi, într-adevăr este să avem un edificiu sigur și să păstrăm ceea ce este posibil din punct de vedere al patrimoniului, deoarece este un obiectiv de cultură foarte important pentru RM, de aici au pornit multe ansambluri și artiști valoroși de la noi”, a mai spus Andrei Chistol.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională a lăsat zeci de angajați fără un loc de muncă, fără sală și fără instrumente. Responsabilii de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au identificat la începutul acestei săptămâni spații temporare pentru aceștia. Astfel, o parte din colectivele artistice vor activa temporar la Palatul Național „Nicolae Sulac” și la Palatul Republicii.

Ansamblul „Concertino” își va desfășura activitatea în clădirea Direcției Cultură a mun. Chișinău.

Totodată Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a propus ca experții de la această instituție să ajute la restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii. Ea a menționat că BNRM deține tehnologiile, care ar permite scanarea și xeroxarea documentelor necesare pentru a reconstitui atât cât se poate Biblioteca Filarmonicii Naționale, care a avut de suferit din cauza incendiului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării