main logo
22595

Chișinăul, invadat de insecte necunoscute: Autoritățile dau din umeri

Municipiul Chișinău a fost invadat de niște insecte pe care cetățenii nu le-au mai văzut până acum.

Chișinăul, invadat de insecte necunoscute: Autoritățile dau din umeri

Potrivit locuitorilor municipiului, insectele sunt mărunte și se pot ascunde ușor printre haine și păr, transmite Știri.md.

De asemenea, oamenii spun că acestea mai înțeapă.

Autoritățile municipale susțin că nu cunosc despre ce este vorba și că nu au primit plângeri din partea cetățenilor în privința insectelor. 

Ulterior, Întrepriderea municipală ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” s-a autosesizat și a venit cu unele precizări.

"Pentru a putea determina originea acestor specii precum și în scopul prevenirii unui eventual pericol asupra sănătății populației Î.M. ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a venit cu demersuri către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Institutul de Zoologie pentru a determina specia, aria de răspandire, pericolul asupra sănătății populației și metodele de combatere a acestor insecte.

Doar în urma verificărilor pot fi stabilite măsuri eficiente de intervenție și să ne asigurăm anume de ce instituție depinde combaterea insectelor și ce acțiuni pot fi întreprinse", au menționat responsabilii de la Spații Verzi.

Potrivit informațiilor, insectele din imagine au denumirea de tigrul platanului. 

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa - fie că a fost transportată odată cu platanii importați din Italie, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport, ea se deplasează oricum foarte ușor. Aceste insecte sunt foarte bune zburătoare, pot zbura singure câțiva kilometri.

Medicii spun că dacă ne-a ciupit o musculiţă de acest fel şi ne ştim alergici sau în locul unde ne-a înţepat se creează o zonă roşie este bine să ne spălăm cu apă şi săpun și, eventual, să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic.

Ceea ce este ciudat, este că nu se cunoaște ce determină această specie să înțepe oamenii. Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan. 

Multe insecte dezvoltă la rezistență la substanțele folosite pentru combaterea lor, însă în cazul tigrului platanului, ele se înmulțesc în număr foarte, foarte mare și nu prea au dușman natural la noi, în Europa, care să le țină sub control.

O soluție ar fi să reducem plantarea de platani, pentru a nu le crea mediul propice de dezvoltare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării