13 octombrie, 14:53
983
1
Chișinăuienii și vizitatorii pot închiria de astăzi trotinete electrice
13 octombrie, 14:53
983
1

În Capitală a fost lansat astăzi, 13 octombrie, primul serviciu de închiriat trotinete electrice – iRide.

Proiectul a fost creat cu susținerea PNUD și a Facilității Globale de Mediu pentru a contribui la promovarea transportului alternativ prietenos mediului, transmite Știri.md

La evenimentul de lansare a serviciului au fost prezenți primarul Capitalei, Ion Ceban, și reprezentantul rezident PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib.

„Practicile actuale de planificare și dezvoltare urbană strategică se axează din ce în ce mai mult pe mobilitatea inteligentă și mobilitatea ecologică, iar transportul urban alternativ ocupă un loc important în politicile de dezvoltare ale aglomerărilor urbane moderne. 

Astfel, și Chișinăul își regândește rețeaua de transport pentru a oferi oamenilor alternative sigure, eficiente și confortabile pentru călătorie, fie cu transportul public, privat, cu bicicleta sau pe jos. Acest lucru este cu atât mai necesar acum, când traversăm criza COVID-19 și ne dorim să reconstruim un viitor mai bun și mai ecologic”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

La rândul său, edilul Capitalei a susținut proiectul lansat, însă spune că mai este de muncit la capitolul infrastructurii.

„Acest serviciu este o bună oportunitate, dar și o alternativă pentru cei care doresc să se deplaseze prin oraș cu trotinetele, dar nu au posibilitatea să le cumpere, sau nu doresc să facă acest lucru. Mie îmi place să merg pe trotinetă prin oraș, bicicletă, mai este de muncit cu privire la crearea infrastructurii pentru aceste tipuri de transport, dar facem pași mici dar siguri în acest sens, pentru crearea condițiilor în capitală. Susțin toate ideile inovative și bune cum este aceasta”, a menționat Ion Ceban.

Trotinetele oferite de iRide pot atinge o viteză de până la 25 km/oră, suportând o greutate maximă de 100 kg și dispunând de un acumulator care asigură o autonomie de până la 25 de km.

Pentru a putea închiria trotinetele, este nevoie de a urma următorii pași: înregistrarea pe site-ul https://iride.md; găsirea celei mai apropiate locații cu parcare iRide; închirierea trotinetei; returnarea trotinetei la cea mai convenabilă locație cu parcare iRide. Plata este efectuată la sfârșitul sesiunii de chirie, utilizând cardul bancar.

Astăzi, serviciul iRide dispune de 30 de trotinete electrice, disponibile în cele mai populate zone ale Chișinăului. Serviciul a fost creat cu susținerea proiectului GEF-PNUD „Orașe verzi durabile pentru Moldova".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter