Chișinău: O directoare de grădiniță, cu dosar penal, dar încă în funcție
O directoare de grădiniță din Capitală, reținută anul trecut de ofițerii anticorupție pentru că ar fi cerut mită de la părinți în schimbul înscrierii copiilor la grădiniță, își continuă în prezent nestingherit activitatea în funcția de conducere.

În cadrul unei investigații, jurnaliștii de la Cusens.md au scris că este vorba despre Dina Pavaleanu, șefa Grădiniței nr. 32 din sectorul Ciocana, care administrează instituția de peste 16 ani și este cercetată penal pentru corupere pasivă, după ce mai mulți părinți au semnalat presupuse practici ilegale de colectare a banilor în cadrul instituției, transmite Știri.md.
Cazul înregistrat audio: 3.000 de lei la intrare, plus plăți lunare
Cazul a ieșit la iveală în mai 2024, în urma unui denunț făcut de două mame, care au declarat că directoarea grădiniței le-ar fi cerut câte 3.000 de lei pentru înscrierea copiilor, în afara procedurii oficiale. Centrul Național Anticorupție a făcut publică o înregistrare audio în care o voce feminină – atribuită Dinei Pavaleanu – explică taxele neoficiale: „Fundația asta de intrare e 3.000 de lei... pe urmă, lunar, plus-minus, cred că va fi 500 sau 600 de lei, în afară de alimentație.”
Ulterior, Dina Pavaleanu a fost reținută pentru 72 de ore, iar dosarul penal a fost transmis în judecată, aflându-se pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Contactată de jurnaliști, Dina Pavaleanu a refuzat să ofere comentarii.
„Nu este adevărat și nu comentez nimic”, a declarat aceasta.
Avocatul său, Adrian Tăbîrță, a susținut că este vorba despre o provocare, iar banii au fost colectați „la inițiativa comitetului părintesc” pentru a repara bazinul grădiniței.
„Este comitetul părintesc care dorea să repare bazinul. Totul a fost în interesul copiilor”, a spus avocatul.
Cu toate acestea, bazinul invocat este nefuncțional și se află într-o stare deplorabilă, deși părinții afirmă că se colectează bani pentru reparație „de mai bine de zece ani”.
Mărturii ale părinților: „Tu vrei VIP? Plătești mai mult”
Mai multe foste beneficiare ale serviciilor grădiniței afirmă că practica solicitării banilor era bine cunoscută și sistematică. O mamă, sub protecția anonimatului, a declarat că în 2017 i s-a cerut suma de 200 de euro pentru înscriere și alte sume variabile în funcție de calitatea grupei.
„Dacă vrei grupa VIP, e mai mult. Fundația era 1.000 de lei. Dacă nu, plăteai mai puțin. Se percepeau și taxe pentru reparații, zile de naștere ale personalului”, a spus femeia.
O altă mamă, Iulia Nazaria, a povestit că fiul ei a fost marginalizat la un matineu din cauză că nu a achitat taxele neoficiale.
„Era singurul copil necostumat. M-am simțit umilită. Am făcut o plângere la CNA, dar dosarul a fost clasat pentru lipsă de probe”, a declarat Iulia Nazaria.
Reacțiile părinților - între negare și recunoaștere
În fața grădiniței, părerile părinților sunt împărțite. În timp ce unii susțin că nu au achitat niciun ban în afara alimentației, alții admit că sumele sunt colectate.
„Sunt niște mămici care adună bani pentru sărbători, pentru costume. Dar nu prezintă niciodată chitanțe”, a spus un părinte.
În replică, Dina Pavaleanu susține că toate contribuțiile au fost benevole și destinate îmbunătățirii condițiilor pentru copii.
„Tot ce vedeți aici – leagăne, scaune, garduri – sunt donații ale părinților. Fără nicio ilegalitate. Fără o asociație înregistrată oficial, dar cu semnătura părinților”, a declarat ea.
De ce nu a fost suspendată? Invocarea prezumției nevinovăției
În pofida acuzațiilor și a procesului penal în curs, Dina Pavaleanu nu a fost suspendată din funcție. Potrivit lui Andrei Pavaloi, șef adjunct la Direcția Generală Educație, nu există o solicitare oficială din partea organelor de control, iar suspendarea fără o decizie a instanței ar constitui „depășirea atribuțiilor”.
„Există prezumția nevinovăției. Atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească definitivă, nu putem interveni”, a declarat Pavaloi.
Declarația de avere și legături politice
Potrivit declarației de avere, în 2024, Dina Pavaleanu a avut un venit anual de 160.000 lei și deține, împreună cu soțul, un apartament în Chișinău, un teren de patru ari și un automobil Renault Kadjar, achiziționat în 2023 cu peste 300.000 de lei. Totodată, a declarat împrumuturi de 110.000 de dolari de la fiica sa, Diana Pavaleanu.
Jurnaliștii de la Cusens.md au aflat că, de-a lungul anilor, directoarea a fost activă în spațiul politic și electoral. Ea a fost surprinsă în campania electorală din 2019 distribuind ziare ale Partidului Democrat, iar în prezent susține activ pe Facebook Partidul Mișcarea Alternativa Națională și pe liderul acestuia, primarul Ion Ceban.
„Distribuim și susținem oamenii care fac lucruri frumoase. Nu sunt membră, dar colaborăm. Nu este contraindicat”, afirmă Dina Pavaleanu.
Fiind întrebat despre susținerea publică a acesteia, primarul general a evitat să răspundă.
„Nu cunosc cazul doamnei. Este o practică a guvernării actuale de a intimida oameni”, a spus Ion Ceban.
Potrivit CNA, în ultimii cinci ani au fost pornite doar șapte cauze penale ce vizează directori de grădinițe, iar cazul Dinei Pavaleanu este singurul în care dosarul a fost transmis în judecată pentru corupere pasivă.
Astfel, reprezentanții Asociației Părinți Solidari cer autorităților să nu rămână pasive în fața acestor practici.
„Această directoare este cunoscută de ani buni pentru colectări ilegale. Este timpul ca autoritățile să nu mai tolereze asemenea abuzuri”, afirmă Ala Revenco, directoarea executivă a ONG-ului.
Până la pronunțarea unei decizii definitive de către instanță, Dina Pavaleanu beneficiază de prezumția nevinovăției și își poate continua activitatea în cadrul instituției.
Știri.md amintește că, în mai 2024, șefa Grădiniței nr. 32 din sectorul Ciocana al Capitalei a fost reținută de ofițerii CNA într-un dosar de corupție.
Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea, aflându-se în biroul său de serviciu, ar fi pretins și primit de la părinții a doi copii 3.000 de lei de la fiecare pentru înmatricularea copiilor. Potrivit denunțului, bănuita ar fi perceput în total 6.000 de lei în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție, precizând totodată că donația ar fi una benevolă.