Chișinău: Morminte cu o vechime de secole, găsite pe teritoriul unui spital
În curtea Maternității Nr. 2 din Capitală, arheologii au descoperit încă șapte morminte cu o vechime de până la 600 de ani. Situl a fost identificat cu trei ani în urmă, iar de atunci au loc lucrări de cercetare. Specialiștii au găsit în morminte monede, sigilii și bijuterii, vestigii care contribuie la reconstituirea vieții din perioada medievală din această zonă.

Pe teritoriul maternității Nr. 2 din Capitală a fost descoperit un cimitir care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XVII-lea. Acesta ar fi unul dintre cele mai vechi locuri de înhumare de pe teritoriul Capitalei, iar specialiștii spun că descoperirea va oferi informații prețioase despre obiceiurile funerare ale vremii, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Monedele care au fost descoperite în morminte vor permite datarea mai exactă a acestui cimitir.
„Descoperirile din acest an confirmă ceea ce am atestat în 2022 - existența unui cimitir larg. Practic toată curtea maternității este suprafața cimitirului medieval. În acest context, este o contribuție în plus la ceea ce înseamnă Chișinăul medieval”, a explicat Sergiu Musteață, profesor universitar.
„Principala întrebare este datarea acestor morminte și sigur, în acest sens, ne ajută foarte mult descoperirea monedelor. Pentru că fiecare mormânt era înzestrat cu o monedă”, relatează Ion Tentiuc, doctor în Istorie.
„Chișinăul este una dintre puținele capitale europene care nu a beneficiat de cercetări arheologice pe parcursul existenței lui. Abia în anii 2000 au fost efectuate primele cercetări arheologice. Suntem la început. De asta urmează să facem și alte descoperiri frumoase”, spune Ion Ursu, directorul Institutului Patrimoniului Cultural.
După încetarea utilizării cimitirului ca loc de înhumare, zona ar fi servit drept piață, ceea ce oferă un tablou al evoluției urbane a Chișinăului. Specialiștii sunt convinși că, odată cu avansarea lucrărilor de cercetare, vestigiile descoperite vor scoate la iveală mai multe informații despre perioada medievală a Capitalei și cum a evoluat orașul.