Chirtoacă, îngrijorat de situația actuală din Chișinău: Ce facem mai departe?
Fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a lansat în mediul online un comentariu dur privind situația actuală a municipiului Chișinău, criticând administrația condusă de actualul edil, Ion Ceban. Potrivit acestuia, interdicția de intrare în UE aplicată edilului era necesară de mult timp, iar cazul lui Ceban nu este singular: „Sunt încă mulți alții care trebuie să o primească”, afirmă Chirtoacă.

Potrivit lui Chirtoacă, Ceban ar fi avut ocazia să renunțe la angajamentele față de factorii de influență de la Kremlin, însă a ales să rămână „bursier/doctorand la școala de administrație a criminalului de război, Putin”, transmite Știri.md.
Fostul edil compară această dublă loialitate cu tentativa de a juca rolul lui „Stierlitz”: „El a vrut să fie și cu rușii, și cu nemții. Însă, în Europa anului 2025, cu rana deschisă în Ucraina, unde curge sânge nevinovat, din cauza lui Putin, stăpânul lui Ivan, lucrurile nu sunt la fel ca în filmele sovietice”, spune Chirtoacă.
În opinia sa, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană presupune, în primul rând, „curățarea teritoriului de agentura KGB/FSB, curățarea de mafie și formarea unei societăți democratice sustenabile”. El subliniază că aceste procese sunt o condiție esențială, chiar dacă nescrisă, pentru aderare.
„Fără aceste procese nescrise realizate, nimeni nu te primește în UE”, menționează fostul edil.
De asemenea, acesta pune o serie de întrebări esențiale, la care consideră că societatea nu a primit răspuns: „Care este impactul interdicției asupra orașului? Care este situația Chișinăului la zi? Cum vor înțelege locuitorii că sunt duși de nas?”.
Chirtoacă acuză administrația locală actuală că promovează o imagine falsă, bazată pe amenajări estetice superficiale: „Dincolo de aparențele create de pavaj la preț dublu și decorațiuni cu inimioare, Primăria și subdiviziunile sale colcăie de oameni din clanul mafiot al lui Plahotniuc, Iaralov, Dodon, Voronin”. El susține că marile întreprinderi municipale, precum „Apă-Canal”, sunt conduse spre faliment prin scheme dubioase, iar proiectele europene sunt afectate de spălare de bani - cu referire la dosarul EPAMEDIA și la eșecul proiectului de 63 de milioane de euro de la Stația de Epurare.
În ceea ce privește bugetul orașului, Dorin Chirtoacă atrage atenția că acesta a crescut semnificativ - de la 1,5-3 miliarde de lei în perioada 2007-2017, la 6-9 miliarde de lei în prezent - fără a se reflecta în dezvoltări structurale.
„În ultimii opt ani, în perioada 2017-2025, cu un buget anuale de 6-9 miliarde de lei (adică de 4-6 ori mai mare), nu s-a reparat capital nicio stradă, nu s-a lărgit, nu s-a extins. S-a făcut doar un pod, nici acela terminat. În rest, se fac doar reparații curente și amenajări care să dea bine. Între timp, orașul se sufocă de trafic și ambuteiaje din ce în ce mai mari”, menționează fostul primar.
Totodată, el denunță practica luării de credite comerciale cu dobânzi de 10-20%, considerând-o o risipă care va compromite orașul financiar pentru următoarele decenii. Acesta subliniază că bugetul actual nu este aprobat în mod legal, iar cheltuirea fondurilor fără acordul Consiliului Municipal constituie „abuz în serviciu” și dovadă de „corupție endemică”.
Chirtoacă face o comparație și în privința prețurilor imobiliare: „Când un metru pătrat costa 500 de euro, se striga despre ‘mafia imobiliară’. Astăzi costă 2.000 de euro. Este mai bine acum? Totuși când a fost mafie, atunci sau acum?”.
În același timp, Dorin Chirtoacă afirmă că prioritățile orașului sunt abandonate, iar cetățenii primesc doar iluzii scumpe: „Interesele Chișinăului nu sunt respectate, prioritățile orașului sunt abandonate, iar locuitorilor li se servesc lucruri de suprafață, la preț dublu, și apartamente la prețuri astronomice, mai mari chiar decât în orașe din UE. Pentru asemenea încălcări primarul se demite, întrucât duce localitatea într-o direcție greșită”.
„Ce facem cu Chișinăul mai departe?”, întreabă retoric fostul edil.