main logo
955

Chironda, despre demolarea Cinematografului Gaudeamus: Ședință de urgență

Timp de două zile, mai mulți muncitori au fost surprinși pe șantierul Cinematografului Gaudeamus.

Chironda, despre demolarea Cinematografului Gaudeamus: Ședință

Aceștia ar fi continuat demolarea lui în noaptea de duminică, iar azi au apărut noi imagini de la fața locului, transmite Știri.md.

Mai târziu, viceprimarul capitalei Victor Chironda a venit cu niște precizări pe rețelele de socializare.

Chironda anunță că pe 31 august urmează a fi convocată de urgență ședința CMC la care să fie anulată o decizie anterioară a municipalității.

„Soarta acestui cinematograf a fost decisă atunci când Ministerul Culturii a permis vânzarea acestui obiectiv către o companie privată (2004), iar Primăria și Consiliul municipal au vândut aceleiași companii terenul de sub clădire (2014), apoi a eliberat Autorizația de desființare a cinematografului (2018).

Toate încercările ulterioare ale primăriei de anulare a acelei autorizații s-au soldat cu decizia Curții Supreme din 29 iulie 2020, care recunoaște expres dreptul proprietarului de a-și demola clădirea, în baza autorizației din 2018”.

Problema este că în acești doi ani de judecată, valabilitatea autorizației a expirat, iar conform legii 160 din 22.07.2010 (art.10.6) privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, termenul de valabilitate a actului permisiv nu se prelungește pe perioada de suspendare a valabilității lui.

Iată de ce Primăria Chișinău consideră că lucrările de demolare făcute ieri și azi sunt ilegale pentru că sunt neautorizate. Din acest motiv am stopat de câteva ori lucrările și am scris plângere la poliție pentru demolare neautorizată.

Acum proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii.

Astăzi proprietarul companiei mi-a promis personal că ei nu vor face demolări până nu vor avea o nouă autorizație de desființare.

Nu voi descrie aici potențialul impact negativ al acestei construcții asupra zonei, de la presiunea pe rețele până la imaginea și skyline-ul zonei.

Dar e ușor de prevăzut că orașul se va alege cu încă o problemă urbanistică majoră”, a mai adăugat acesta.

În final a notat că se pregătește un proiect de decizie pentru CMC prin care să fie anulată decizia CMC nr. 9/21 din 16 ianuarie 2019 și reglementările zonei să revină la codul inițial ”C3”, astfel proprietarul terenului nu va putea solicita certificat de urbanism și autorizație pentru un bloc cu apartamente, ci va putea construi doar ceea ce se încadrează în prevederile zonei ”C3”.

"De asemenea, vom negocia cu proprietarul să renunțe la proiectul de edificare a unui zgârie-nori și să valorifice acest spațiu prin construcția unui centru cultural sau expozițional și amenajarea parcului adiacent”, a conchis Chironda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării