CFM vinde echipamente vechi pentru a acoperi restanțele salariale
Calea Ferată din Moldova a scos la mezat un nou lot de echipamente vechi, în speranța să acumuleze fondurile necesare pentru plata restanțelor salariale. Este vorba în special de locomotive și vagoane care au depășit cu mult termenul de exploatare. Din cauza stării tehnice precare și a lipsei investițiilor în modernizare, aceste unități nu mai pot fi utilizate.

85 de locomotive vor fi scoase la licitație. Dintre acestea, doar 15 se află la Chișinău, restul - la stația din Berești. Toate au o vechime de 25 de ani, iar lipsa pieselor de schimb face exploatarea lor o adevărată provocare pentru inginerii de la CFM, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Nu are sens să investești bani în reparație pentru că e mai simplu să adaugi un pic și să cumperi o locomotivă nouă decât să reanimi aceste vechituri. În procesul de exploatare, locomotivele au fost reparate. Spre exemplu, locomotivele Diesel, după fiecare 120.000 de kilometri, au fost duse la reparație. Reparația capitală a locomotivelor Diesel nu se mai face din anul 2008”, a relatat Iurii Preguza, inginer-șef la CFM.
La stația din Basarabeasca sunt și vagoane refrigeratoare, care la fel sunt învechite. La vânzare vor fi scoase 17 vagoane de acest tip, inclusiv deșeuri de metale feroase și neferoase, precum și piese de schimb neutilizate.
„Pentru licitație se pregătesc vagoane-cisterne, platforme. Documentele se pregătesc deja și vor fi expuse la licitație”, a precizat Iuri Franișin, șef adjunct de departament la CFM.
„Mișcare nu este, piese de schimb nu sunt. Scoatem de la unul și punem la altul. Când am venit la depoul de locomotive erau nouă secții cu locomotive cu trei secțiuni”, a relatat Rodion Ceavdari, inginer-șef al depoului Basarabeasca.
Restanțele salariale ale CFM față de cei aproximativ 5.000 de angajați sunt de peste 190 de milioane de lei. Potrivit Ministerului Infrastructurii și sindicatelor, datoriile ar putea fi achitate până în toamna acestui an.
Menționăm că situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea Portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea își motiva atunci decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație, pe parcursul anului trecut, vagoane și piese vechi, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice.