CFM, încă în criză: Datoriile depășesc 150 de milioane de lei
Situația financiară a întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) rămâne precară, în ciuda unor reforme și măsuri de optimizare care au redus întârzierile salariale de la un an la aproximativ șase luni. În iulie, feroviarii ar urma să primească salariile restante pentru ianuarie, după ce în iunie au fost achitate integral lefurile pentru decembrie 2024.

Administrația CFM estimează că va achita în iulie salarii în valoare de circa 35 milioane de lei, menționând că reducerea personalului de la 5.000 la 3.900 de angajați și punerea unui moratoriu pe angajări au contribuit la scăderea fondului lunar de salarii până la 24 milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Totuși, datoriile salariale totale depășesc 150 de milioane de lei, iar majorarea salariilor promise anterior rămâne incertă. Directorul CFM, Serghei Cotelnic, spune că vor urma reforme dificile, inclusiv comasarea unor subdiviziuni din nordul și sudul țării.
Încă din aprilie, CFM încearcă să vândă active scoase din uz – 85 de locomotive, peste 40 de vagoane și alte echipamente. Până acum, a reușit să vândă doar câteva locomotive în Uzbekistan și companiei Metalferos.
„Nu se vând, din păcate, așa cum ne-am dori”, a spus Cotelnic.
În pofida dificultăților, veniturile întreprinderii s-au îmbunătățit ușor. În iunie, profitul a ajuns la peste 40 de milioane de lei, aproape dublu față de luna ianuarie. CFM mizează pe o creștere a volumelor de mărfuri transportate din și spre Ucraina.
Secretarul de stat din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, consideră reducerea restanțelor salariale un progres. Guvernul a alocat recent 50 de milioane de lei pentru acoperirea prestațiilor sociale în locul CFM, dar banii nu au ajuns încă la beneficiari, potrivit sindicatelor.
Păscăluță avertizează însă că statul nu va putea susține la nesfârșit întreprinderea, iar obiectivul este transformarea CFM într-o „companie reformată, de tip european”.
În iarna-primăvara acestui an, feroviarii au organizat mai multe proteste, cerând achitarea salariilor și investiții în infrastructură. Deocamdată, noi proteste nu sunt planificate, dar liderul Federației Sindicatelor Feroviarilor, Ion Zaporojan, avertizează că situația rămâne complicată.
El apreciază reacția Guvernului la revendicările sindicatelor, alocarea a 85 de milioane de lei pentru reabilitarea căii ferate de la Văleni și acordarea a o mie de tone de motorină din Rezerva de Stat. Totuși, salariul minim la CFM rămâne sub media națională, 3.500 de lei, față de 5.500 de lei, iar o eventuală ajustare este așteptată în toamnă.