main logo
1416

Cetățenii UE vor putea obține mai ușor dreptul de ședere în Moldova

Cetățenii Uniunii Europene și membrii familiilor lor vor putea obține mai ușor dreptul de ședere în Republica Moldova. Guvernul a avizat proiectul de lege care simplifică documentarea, aliniind astfel legislația națională la standarde europene.

Cetățenii UE vor putea obține mai ușor dreptul de ședere în MoldovaImagine simbol

Proiectul prevede ca cetățenii UE să obțină cartea de rezidență în trei zile, document valabil pentru cinci ani, fără a fi necesar să demonstreze în prealabil scopul șederii în Moldova, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a explicat că aceste măsuri vor încuraja mobilitatea cetățenilor europeni și vor contribui la atragerea de investiții. De asemenea, a specificat că proiectul reglementează condițiile de intrare, ședere și ieșire pentru cetățenii Uniunii Europene și membrii familiilor acestora, urmând să simplifice esențial procedurile de documentare. Noile prevederi stabilesc că cetățenii UE vor putea obține cartea de rezidență în trei zile lucrătoare, document valabil pentru cinci ani, fără a fi necesar să demonstreze un scop determinat al șederii.

„Acest fapt va oferi libera circulație fără formalități și condiționalități legate de scopul imigrării, posibilitatea de a demara activități independente, de a studia, precum și dreptul la ședere pe termen lung. În consecință, implementarea proiectului va contribui la dezvoltarea economiei țării prin prisma atragerii și încurajării investitorilor, fără bariere de intrare și ședere”, a precizat ministra.

Proiectul de lege vizează cetățenii Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului Schengen, dar și membrii familiilor acestora, oferindu-le dreptul la ședere și muncă în aceleași condiții ca cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, legea stabilește posibilitatea restrângerii temporare a dreptului la ședere în scopul protejării securității naționale și ordinii publice.

Documentarea cetățenilor europeni va fi necesară, după cum au explicat autoritățile, întrucât lipsa unui act de identitate emis în Moldova limitează accesul la servicii administrative, sociale și educaționale.

De asemenea, în cazul solicitării șederii, cetățenii UE vor fi obligați să prezinte o declarație pe propria răspundere privind cazierul juridic, măsură justificată prin faptul că Moldova nu are acces direct la sistemul informatic european de verificare a antecedentelor penale.

Potrivit estimărilor, implementarea noii legi va implica cheltuieli de aproximativ 208.000 lei din bugetul de stat. Impactul social și economic este considerat pozitiv, prin sporirea forței de muncă, a contribuțiilor sociale și medicale, și prin creșterea veniturilor bugetare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării