Centura de siguranță poate salva vieți: Ce amenzi sunt prevăzute
Cuplarea centurii de siguranță în autovehicule este obligatorie, dar numai în acest an 24 de mii de șoferi şi pasageri din Republica Moldova au încălcat legea si au fost amendați.

Este încă o regulă des încălcată care, pe lângă viteză, alcool, și imprudență la volan, duce la un număr mare de victime pe șosele. Ar fi bine de știut că centura de siguranță reduce numărul deceselor rutiere cu până la 50%, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.
Cam peste tot în lume, cuplarea centurii este o deprindere conştientă. Basarabenii ignoră des această regulă și găsesc și explicații.
„Eu mult timp am mers şi fără centură. Maşina aceasta m-a impus căci dacă nu îmi pun centura ea începe a suna. Dar e foarte corect pentru că au fost situaţii, m-a salvat şi de atunci îmi pun centura. – Ce ar trebui să se întâmple ca toţi să respecte această măsură de siguranţă? – Să păţească ceva, să-l oprească, să-l amendeze”.
Cuplarea centurii de siguranţă este prima regulă predată în şcolile auto. Eficiența lecției este însă slabă, iar dovadă e faptul că mulți candidați pică la examen tocmai din acest motiv.
Ion Ceban, examinator auto: „În anul 2022, din circa 500 de mii de candidaţi, examinaţi la proba practică, au fost penalizaţi pentru necuplarea centurii de siguranţă circa 4.000 de candidaţi. Eu consider că această abatere sau această eroare se întâmplă din cauza că sunt copleşiţi de emoţii”.
Cristina Bogușevscaia, ofiţer superior, INSP: „Dacă cuplăm centura, sigur că suntem în siguranţă în cazul producerii unui accident rutier sau unei frânări bruşte, cum am şi menţionat. În cazul în care centura este bine cuplată, suntem mai în siguranţă. În cazul în care nu avem un scăunel pentru copii special, trebuie să fie centura cuplată sau cel puţin un obiect sub fund ca puţin să fie mai înalt şi centura de siguranţă să vină corect cuplată”.
Amenzile pentru necuplarea centurii sunt în Republica Moldova de doar 600 de lei, adică vreo 30 de euro. În România, amenda e între 60 și 90 de euro, iar în Franța e de 135 de euro. Sunt exceptați de la obligația de a purta centura de siguranță șoferii de autoturisme în timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează, femeile în stare vizibilă de graviditate, persoanele care au certificat medical care contraindică purtarea centurii de siguranță sau instructorii auto. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cuplarea centurii de siguranță reduce riscul de rănire mortală cu până la 50% pentru cei de pe scaunele din față și cu 25% pentru cei de pe scaunele din spate.