main logo
840

Cele mai ciudate recorduri mondiale înregistrate în 2022

De la cel mai lung concert din lume, realizat de un pianist orădean, la bărbatul care a muncit timp de 84 de ani la aceeași firmă și cel mai bătrân animal cunoscut vreodată - anul 2022 a avut câteva recorduri de Guiness Book demne de amintit.

Cele mai ciudate recorduri mondiale înregistrate în 2022

Guiness Book a înregistrat în 2022 o serie de recorduri inedite, iar printre ele se află și lucruri extraordinare realizate de români, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Țestoasa Jonathan, cea mai bătrân animal din lume, a împlinit 190 de ani

Jonathan, cea mai bătrână ţestoasă din lume, împlineşte 190 de ani pe insula Sfânta Elena, teritoriu britanic din Oceanul Atlantic şi unde locuitorii o sărbătoresc de vineri, relatează AFP.

"Când te gândeşti, dacă a eclozat în 1832 - epoca victoriană - Doamne, schimbările care au fost în lume" de atunci, a afirmat Joe Hollins, veterinarul care are grijă de ţestoasă.

"Războaiele mondiale, ascensiunea şi căderea Imperiului Britanic, guvernatorii, regii şi reginele care s-au succedat, este de-a dreptul extraordinar!", a remarcat el.

În vârsta de cel puţin 190 de ani, Jonathan este cea mai bătrâna ţestoasă înregistrată vreodată şi cel mai vechi animal terestru în viaţă cunoscut. Ea a intrat în Cartea Recordurilor Guinness la începutul acestui an.

Animalul trăieşte pe insula Sfânta Elena din 1882 şi vârsta este doar o estimare. O fotografie făcută la sosirea sa pe insulă arată că ţestoasa avea deja cel puţin 50 de ani la acea vreme, dar probabil că este mai în vârstă.

L-a ratat pe Napoleon

Jonathan a văzut 35 de guvernatori trecând pe acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost în exil pe insulă între 1815 şi 1821.

Acum locuieşte în reşedinţa guvernatorului alături de David, Emma şi Fred, ţestoase mult mai tinere.

Locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare începând de vineri şi guvernatorul insulei îi va oferi ţestoasei legumele preferate.

Jonathan - fără vedere, fără simţul mirosului, dar auzul intact - va primi un tort. A fost creat chiar şi un timbru special pentru cel mai faimos locuitor al acestei insule cu 4.500 de oameni.

Gino, cel mai bătrân câine din lume, are 22 de ani

Un câine din statul american California, pe nume Gino, a fost desemnat cel mai bătrân câine în viaţă de către Cartea Recordurilor Mondiale Guinness după ce s-a confirmat că are peste 22 de ani.

Proprietarul lui Gino, Alex Wolf, în vârstă de 40 de ani, a declarat că l-a adoptat împreună cu colegii săi de cameră de la facultate când câinele avea 2 ani de la adăpostul de animale Humane Society of Boulder Valley din Colorado, în 2002.

"A fost alături la fiecare pas", a povestit Wolf pentru today.com. "Sunt atât de bucuros că l-am luat. Este cel mai bun", a spus el.

Guinness World Records a confirmat că Gino s-a născut pe 24 septembrie 2000, ceea ce i-a adus titlul de cel mai bătrân câine în viaţă.

Deţinătorul recordului anterior, un câine pe nume TobyKeith, încă trăieşte, însă are 21 de ani.

Cel mai bătrân câine din lume dinaintea lui Gino a murit tot la 22 de ani

Wolf a atribuit starea bună de sănătate a lui Gino unei diete echilibrate, îngrijirii veterinare de care beneficiază şi poftei sale de viaţă.

"Îi recunosc tot meritul", a spus Wolf. "A primit multă dragoste şi cred că este pur şi simplu un câine puternic", a adăugat proprietarul lui Gino.

În luna octombrie, Pebbles, cel mai bătrân câine din lume la acea vreme, a murit la vârsta de 22 de ani, în sud-estul Statelor Unite. Pebbles a fost desemnat cel mai bătrân câine din lume în mai 2022, în timpul unei vizite a experţilor de la Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, o veritabilă instituţie care înregistrează recorduri în toate domeniile.

Centenarii din Balcani și misterul longevităţii lor

Longevitatea rămâne un mister până în ziua de azi, iar oameni de ştiinţă din întreaga lume continuă să caute răspunsuri la întrebarea dacă genele, mediul înconjurător sau un alt factor determină capacitatea unor oameni de a trăi mai mult de un secol şi de a-i uimi adesea pe alţii cu tăria lor de caracter.

Centenarii nu lipsesc nici în Balcani, unde speranţa de viaţă este în cea mai mare parte sub media europeană, iar fiecare dintre ei are amintiri interesante despre vremuri trecute şi o reţetă specială pentru longevitate, relatează BTA joi.

Turcia

Cel mai în vârstă cetăţean al Turciei, Nuriye Babat, în vârstă de 113 ani, a decedat săptămâna trecută. Mama a opt copii şi bunica a peste 500 de nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi, Babat a fost martoră la domnia a trei sultani şi 12 preşedinţi. Deşi documentele ei spun că s-a născut în 1909, fiul ei, Yusuf, a declarat că bănuieşte că era mai în vârstă, de 125 de ani, deoarece în acele vremuri nu se ţineau evidenţe atât de stricte. El spune că ea obişnuia uneori să îi povestească ce a făcut fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk.

Peste 13.400 de centenari trăiesc în Grecia

Golkoy, în provincia Ordu de la Marea Neagră, este cunoscut ca oraşul centenarilor, datorită numărului mare de locuitori cu vârsta de peste o sută de ani. Aceştia spun adesea că îşi datorează longevitatea alimentelor pe care le produc ei înşişi, cum ar fi mierea, iaurtul, ouăle şi murăturile.

Provincia Tunceli din estul ţării are cel mai mare număr de longevivi: speranţa de viaţă acolo este de 80,5 ani, cu 76,2 ani pentru bărbaţi şi 85,7 ani pentru femei.

Grecia

Potrivit statisticilor oficiale, publicate de ziarul Kathimerini în primăvara anului trecut, numărul centenarilor din Grecia este de 13.451.

Katerina Karnarou, cea mai bătrână femeie din Grecia, a murit în 2020, la vârsta de 115 ani. Până la moartea sa, ea a fost a cincea cea vârstnică persoană în viaţă de pe planetă.

Dacă în 1980 grecii se numărau printre cei cunoscuţi pentru longevitate în Europa, acum au coborât pe locul 17 pe continent, cu o speranţă medie de viaţă de peste 81 de ani.

Insula Ikcaria ocupă un loc special în ceea ce priveşte speranţa de viaţă în Grecia. Apreciată ca fiind una dintre singurele cinci zone albastre din lume - un loc în care mediul înconjurător este favorabil bătrâneţii - în Ikaria s-a constatat că locuitorii au de câteva ori mai multe şanse de a ajunge la vârsta de peste 90 de ani decât în mod normal. De asemenea, este de remarcat faptul că pe Ikaria cazurile de cancer, boli cardiovasculare şi diabet sunt semnificativ mai puţine, iar demenţa este rară.

Românul Mihai Șora, între cei mai vârstă 50 de oameni din lume

Secretul longevităţii pe această insulă pare să se regăsească într-o combinaţie de factori, între care dieta, viaţa socială şi exerciţiile fizice. Dieta se bazează pe o mulţime de legume cultivate în gospodărie, inclusiv legume sălbatice şi fasole, cantităţi limitate de zahăr şi carne, mai multe cereale şi peşte, lapte de capră, miere, ceai de plante, vin roşu ikarian şi ulei de măsline.

România

Românul Dimitru Comănescu a fost cel mai bătrân om de pe planetă timp de o lună, înainte de a muri la 111 ani, pe 27 iunie 2020. Născut la 8 noiembrie 1908 în satul Drăgăneasa, la circa 100 km de Bucureşti, Comănescu a lucrat ca agronom timp de 70 de ani. El a declarat într-un interviu că secretul longevităţii sale a fost dragostea familiei sale, a soţiei sale, a copiilor şi a nepoţilor săi. De asemenea, vecinii săi îşi amintesc că le spunea frecvent că ar trebui să consume lapte şi miere dacă vor să trăiască la fel de mult ca el.

În prezent, cel mai bătrân om în viaţă din România este Ilie Ciocan, în vârstă de 109 ani, născut la 28 mai 1913. El este, de asemenea, cel mai bătrân veteran militar din ţară, potrivit presei locale. Cea mai vârstnică femeie din ţară este Maria Mihai, în vârstă de 109 ani, din satul Independenţa, judeţul Călăraşi, născută pe 5 ianuarie 1913.

Anul trecut, filosoful şi eseistul Mihai Şora a intrat pe lista celor mai în vârstă 50 de oameni din lume. Născut la 7 noiembrie 1917 în Timiş, Şora a fost elevul lui Mircea Eliade. În 2018, când avea 101 ani, Şora a atras atenţia presei pentru participarea sa la protestele antiguvernamentale din Bucureşti. El a împlinit 106 ani săptămâna trecută şi continuă să fie extrem de activ pe reţelele de socializare, postând o fotografie cu un mare balon roşu cu ocazia zilei sale de naştere.

Vezi continuarea pe protv.ro.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării