Cel mai mare concurs de robotică din țară și-a desemnat învingătorii
Multă energie pozitivă, emoții, atmosferă de sărbătoare, proiecte inovatoare și zeci de roboți autonomi construiți și programați au fost la finala concursului de robotică FLL Challenge Moldova 2023, desfășurat în incinta Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”.
Competiția de robotică este la cea de-a VIII-a ediție și a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent, transmite Știri.md.
În acest an, la semifinalele care au avut loc în perioada 11-12 martie, au participat 58 de echipe, cu peste 500 de elevi, ghidați de 90 de antrenori. 29 de echipe au ajuns în finală.
În cadrul competiției, participanții au proiectat, construit, programat și testat roboți, au aplicat diverse concepte din matematică și știință, au elaborat soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale. Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții au fost companiile din sectorul TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency. Organizatorii și gazda evenimentului au fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
În anul curent tema generală a concursului a fost „Super Powered” și s-a concentrat pe soluții pentru problemele energetice, explorarea progreselor tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea. Echipele au concurat la patru probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune.
Au fost oferite premii pe diverse categorii următoarelor echipe:
Campion: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
Premiul „Performanța Robotului”: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
Premiul pentru „Proiectarea robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni
Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău
Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, mun. Chișinău
Premiul special pentru „Perseverență”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău
Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, or. Călărași
Premiul special „Motivare”: Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi
De asemenea, au fost premiați cei mai activi antrenori:
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Leova
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu - Făgurașii, CTICE, mun. Chișinău
Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni
„Acest Concurs, dar și rezultatele obținute la diverse competiții școlare la nivel național și internațional, ne demonstrează că țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. Succesul dezvoltării Republicii Moldova depinde de capacitatea de a construi un viitor mai bun pentru cetățenii săi acasă. Investim în infrastructura școlară, diversificăm oferta curriculară, deschidem specialități noi, care să corespundă intereselor dumneavoastră, dragi elevi, astfel ca să aveți posibilitatea să vă manifestați potențialul aici, acasă”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul festivității de premiere a câștigătorilor concursului, înmânând premiile alături de alți invitați de onoare la eveniment.
Invitați la eveniment au fost viceprim-ministrul pentru Dezvoltare Economică și Digitalizare Dumitru Alaiba, ministrul Energiei Victor Parlicov, ambasadorul SUA, Excelența Sa Kent Logsdon, șeful misiunii USAID Scott Hocklander, ambasadorul Marii Britanii Excelența Sa Steven Fisher, managerul de țară al Premier Energy, Jose Luis Gomez Pascual și directoarea generală a Orange Moldova Olga Surugiu.
Concursul se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii care a fost lansat în anul 2014. Astăzi, în Republica Moldova „Robotica” se studiază în peste 200 de instituții de învățământ ca disciplină opțională, cerc sau în cadrul disciplinei „Educație tehnologică” ca modul la alegere.
În perioada anilor 2015-2022, campionii FLL Moldova au participat la competițiile internaționale de Robotică, de fiecare dată obținând locuri premiante.
FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.