CEC: Referendumul și alegerile prezidențiale pot fi declarate valabile
Alegerile prezidențiale și referendumul pot fi considerate valide, așa cum peste o treime din numărul total de alegători înscriși în listele electorale au mers la urnele de vot.
UPDATE 19:00: Până la această oră s-au prezentat la secțiile de votare 48,70% de alegători înscrişi în listele electorale. Pentru comparație, la alegerile prezidențiale din 2020, până la ora 19:00, au reușit să voteze 41,04%.
Cele mai active circumscripții electorale sunt Dondușeni, unde au votat 47%, Criuleni, Fălești, Taraclia, unde și-au exprimat dreptul la vot peste 45% din alegători.
În cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat la urnele de vot circa 15.000 de alegători.
Referitor la rata de participare la referendum, menționăm că la ora 18:00, din cei 1.352.472 de alegători care s-au prezentat la secțiile de votare, 1.228.650 au participat la referendumul republican constituțional, ceea ce constituia, la ora 18:00, rata de participare de 42,44%.
În secțiile deschise în străinătate au votat, până la această oră, peste 198.000 de cetățeni cu drept de vot.
De asemenea, până la ora 19:00, în străinătate, au fost deschise fără impedimente toate cele 22 de secții de votare în Statele Unite și Canada. De la briefingul precedent a fost închisă secția de votare din India, unde au votat 10 de alegători. Continuă să se ateste un număr mare de cetățeni în așteptare să-și exercite dreptul la vot la unele secții din Belgia, Germania, Marea Britanie, România, Federația Rusă.
Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în:
· Moscova, Federația Rusă (două secții de votare) - peste 3.230 și, respectiv, 3.140 de alegători;
· București, România - peste 2.460 de alegători;
· Padova, Italia - peste 2.450 de alegători;
· Brescia, Italia - circa 2.400 de alegători.
În conformitate cu prevederile Codului electoral, atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul republican constituțional pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puțin de 1/3 din numărul de alegători înscriși în listele electorale.
Pe parcursul zilei de astăzi, CEC a recepționat câteva sesizări care vizează activitatea organelor electorale inferioare. Acestea au fost examinate în mod regulamentar și oferite răspunsuri, altele fiind expediate spre examinare altor instituții, conform competențelor.
Potrivit informațiilor oferite de Agenția Servicii Publice, pe parcursul zilei de astăzi, au fost perfectate și eliberate 995 de buletine provizorii și eliberate 1.611 buletine de identitate. Comparativ cu anul 2021, în ziua alegerilor au fost eliberate 1.769 de buletine provizorii și 1.622 de buletine de identitate.
Conform informațiilor furnizate de IGP, se constată un nivel redus al încălcărilor procesului aflat în desfășurare.
Amintim alegătorilor că pot să-și exercite dreptul la vor până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.
UPDATE 16:00: Până la ora 16:00 au votat circa 1.143.000 de alegători, ceea ce reprezintă 39% din numărul total de votanți, informează președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Potrivit ei, de către IGP au fost înregistrate circa 74 de încălcări, printre care fotografierea buletinelor de vot, transportarea organizată a alegătorilor, dar și posibile acțiuni de corupere a cetățenilor.
Potrivit CEC, dacă comparăm aceste cifre cu scrutinul prezidențial din 2020, când până la ora 16:00 au votat 927.000 de cetățeni, circa 33%, atunci numărul moldovenilor care participă la alegeri s-a majorat, transmite Știri.md.
Reprezentanții CEC informează că secțiile de vot din Japonia și China s-au închis. Totodată, o secție din Canada și trei din SUA își vor începe activitatea la 17:00, ora Chișinăului.
Angelica Caraman a subliniat că până la ora 15:00 au fost înregistrați 907.594 de participanți, ceea ce reprezintă 32,11% din numărul total de alegători.
UPDATE 13:00: Astfel, potrivit CEC, oamenii legii au înregistrat șapte cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, cazuri de deteriorare a buletinelor de vot, șase cazuri de agitație electorală, două cazuri de transportare organizată a alegătorilor, dar și trei cazuri de bănuială de corupere a alegătorilor, transmite Știri.md.
Angelica Caraman a menționat că până la această oră au votat 6.600 de cetățeni cu drept de vot din stânga Nistrului și peste 67.000 de alegători de peste hotare.
„Conform situației, în străinătate sunt operaționale toate secțiile de votare. Către ora 14:00 se vor deschide alte 22 de secții de votare din SUA și Canada”, a menționat președinta CEC.
Cu referire la referendum, potrivit datelor de până la ora 12:00, au votat 144.233 de persoane, ceea ce reprezintă 16,14%.
UPDATE 12:00: La alegerile prezidențiale din 2024 votanții sunt mai activi comparativ cu scrutinul de acum patru ani. Potrivit datelor CEC, până la ora 12:00, la urne s-au prezentat circa 540.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 19,2% din numărul total de cetățeni înscriși în listele electorale. La prezidențialele din 2020, la ora 12:00, rata de participare era de 16%.
Datele Comisiei Electorale Centrale indică în municipiul Chișinău o prezență la vot de 17,6%. În municipiul Bălți, rata de participare depășește 17,6%, iar în municipiul Cahul se apropie de 16,3%. În UTA Găgăuzia, la ora 12:00, prezența la vot constituia 18,3%, transmite IPN.
Raportul dintre femei și bărbați printre votanți este, la nivel de țară, de 52,6% la 47,4%.
Pe criterii de vârstă, procentul votanților arată în felul următor:
Datele cu privire la participarea la alegerile prezidențiale sunt prezentate în timp real, însă cifrele cu privire la participarea alegătorilor la referendum, acestea sunt anunțate separat, pe baza informațiilor colectate din teritoriu.
Este esențial ca prezența la vot să atingă un anumit prag minim. Pentru alegerile prezidențiale, trebuie să participe cel puțin o treime din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale. Dacă acest prag de prezență nu este atins, alegerile vor fi declarate nevalabile și va fi necesară organizarea unui nou scrutin. În cazul organizării turul doi de scrutin, pentru a fi considerate valabile alegerile trebuie să participe cel puțin 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
UPDATE 10:11: La această oră, procesul electoral decurge per ansamblu în regim normal, fără incidente majore. Totuși, IGP a identificat și documentează mai multe încălcări. Despre asta a informat președinta CEC, Angelica Caraman.
Președinta CEC a informat că, până acum, au votat peste 207.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 7,5%.
Cea mai activă circumscripție electorală este la Dondușeni, unde au votat până acum peste 2.600 de alegători. La Chișinău au votat peste 7,5%, la Bălți și UTA Găgăuzia - 6,5%.
„În secțiile din afara țării au votat 16.300 de alegători. În urmă cu o oră au fost deschise secțiile din Marea Britanie, Irlanda și Portugalia. Urmează să se deschidă secțiile din SUA și Canada.
În spațiul online atestăm informații despre cele două secții de votare din Moscova. Precizăm că acestea au fost asigurate cu numărul maxim de buletine de vot, câte 5.000 pentru fiecare tip de scrutin. Cu această ocazie amintim că motivul principal pentru care au fost organizate doar două secții de votare a fost riscul major de securitate pentru alegători, dar și pentru funcționarii electorali”, a declarat Caraman.
Cu referire la referendum, până la ora 09:00 au votat peste 72.300 de alegători, ceea ce reprezintă 2,66% din numărul celor înscriși în liste.
La secțiile de vot organizate pentru cetățenii din Transnistria, până la această oră, au votat 2.300 de alegători.
Totodată, președinta CEC a menționat că IGP asigură măsurile de ordine și securitate, de depistare și documentare a încălcărilor electorale.
„Conform informațiilor de până acum, CEC a fost informat despre șase cazuri de încălcări sau incidente: un caz de presupus act de corupție, un caz de fotografiere a buletinului de vot și alte patru cazuri”, a declarat Caraman.
Știrea inițială: Procesul de vot este în desfășurare în țara noastră, dar și în mai multe țări din străinătate, precum Japonia, China, Azerbaidjan, Israel, Qatar etc. Potrivit președintei CEC, Angelica Caraman, la ora actuală, la secțiile de votare din țară nu au fost înregistrate incidente.
„E o zi importantă pentru Republica Moldova, pentru democrație. Această zi simbolizează angajamentul nostru față de valorile libertății și ale egalității. CEC, alături de cei peste 25.000 de funcționari electorali, garantează desfășurarea acestui proces de vot în mod sigur și transparent.
Astăzi, fiecare cetățean va primi două buletine de vot: unul pentru referendum și altul pentru alegerea președintelui. Alegătorii sunt așteptați la cele 2.219 secții de votare”, a comunicat președinta CEC, Angelica Caraman.
În țara noastră, procesul de vot a început la ora 07:00, inclusiv pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar până acum nu au fost înregistrate incidente, a precizat Caraman.
Președinta CEC a reamintit că votul poate fi exercitat în baza buletinului de identitate, a buletinului de identitate provizoriu sau a pașaportului (inclusiv expirat).
La aceste scrutine sunt așteptați peste 40.000 de tineri care vot vota pentru prima dată.
„Vă îndemn să participați activ la aceste scrutine. Fiecare vot contează, implicarea fiecăruia este importantă pentru consolidarea democrației.
CEC va monitoriza cu strictețe desfășurarea corectă a alegerilor și va sancționa orice tentativă de încălcare a ordinii”, a adăugat Caraman.