main logo
2965

Cebotari din fruntea FlyOne: Turcia îi face probleme Armeniei din motive politice

Președintele Consiliului de administrație al FlyOne, Vladimir Cebotari, a comentat pentru NM.md decizia Turciei de a-și închide spațiul aerian pentru filiala companiei aeriene din Armenia. „Este o situație care nu vizează o anumită companie, dar ține de relațiile Turcia-Armenia”, a spus el duminică, 30 aprilie curent.

Cebotari: Turcia îi face probleme Armeniei din motive politiceColaj: Știri.md

Astfel, potrivit lui Vladimir Cebotari, „este o situație care nu vizează o anumită companie, dar este o situație cu componente politice, ce ține de relațiile a două state”, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Noi nu putem să comentăm aspectele politice”, a adăugat Cebotari. „Dar, cursele aeriene, deși cu unele mici ajustări, sunt și vor fi operate, iar pasagerii vor beneficia de serviciile de transport din plin”, a precizat el.

FlyOne este o companie aeriană low-cost din Republica Moldova, fondată la 28 martie 2016. Compania apăruse oficial din 2015. Maria Cebotari, soția ex-ministrului Justiției, dar și ex-deputat PDM, după care „Pro Moldova” Vladimir Cebotari, deține 40% din acțiunile companiei. Inna Maleca deține alte 40%, iar directorul companiei, Mircea Maleca și Mariana Tabuică – câte 10%. În anul 2021, și-a început activitatea compania fiică – FlyOne Armenia.

Mai târziu, Vladimir Cebotari declara că FlyOne Airlines a fost certificată în calitate de operator avia și a obținut licență de activitate din partea Autorității Aeronautice Civile Române. Cebotari a precizat că grupul de companii FlyOne va fi constituit din trei companii: FlyOne Moldova, FlyOne Armenia și compania românească FlyOne Airlines. În 2023, Aram Ananyan, președintele FlyOne Armenia, declara că transportatorul avea cinci avioane Airbus și a oferit zboruri către 14 destinații din opt țări din Europa și Orientul Mijlociu.

Ankara nu a avut legături diplomatice sau comerciale cu Armenia din anii 1990. Reuters scrie că cele două națiuni sunt în dezacord în primul rând asupra celor 1,5 milioane de oameni despre care Armenia spune că au fost uciși în 1915 de Imperiul Otoman, predecesorul Turciei moderne. Armenia spune că acest lucru constituie genocid, acuzație negată de Turcia. Dar în februarie, o poartă de frontieră între vecini a fost deschisă pentru prima dată în 35 de ani pentru a permite ajutor victimelor cutremurelor devastatoare din sudul Turciei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării