Ceban acuză PAS de instaurarea dictaturii prin CSS. Reacția lui Grosu
Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a acuzat partidul de la guvernare, PAS, că instaurează dictatura în R. Moldova. Declarațiile sale vin în contextul proiectului de lege prin care Consiliul Suprem de Securitate (CSS), al cărui președinte este șefa statului, Maia Sandu, ar putea deveni organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale.

El a declarat că inițiativa PAS este o strategie de pregătire pentru o posibilă pierdere în alegerile parlamentare din toamnă. Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că proiectul este necesar în actuala conjunctură de securitate în care se află R. Moldova, iar deciziile Consiliului vor fi aplicate „în limitele legii”, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
„Scopul real al acestui proiect este de a transforma statul în republică prezidențială fără a modifica Constituția, adică pe sub masă. Un pericol mare este faptul că, dacă acum legea prevede cine sunt membrii și componența CSS, după legea propusă de Maia Sandu, anume ea va numi în acest organ pe cine vrea ea și vor face ce spune ea. Este o abordare gravă. Potrivit proiectului, doar șefa statului va avea dreptul să demită șeful SIS, și nu Parlamentul, cum era până acum. Acțiunile PAS duc la instituirea oficială a unei dictaturi în Republica Moldova. PAS dă toată puterea în mâinile Maiei Sandu. PAS se pregătește de pierderea alegerilor parlamentare și vrea să aprobe un proiect de lege creat de Președinție. Lege care îi atribuie președintei posibilitatea să facă ce vrea”, a declarat Ceban într-o conferință de presă.
Președinția nu a comentat deocamdată acuzațiile primarului. În schimb, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit presei despre proiectul de lege, menționând că inițiativa vine în contextul provocărilor de securitate, precum interferența în cadrul alegerilor.
„Președintele R. Moldova este garantul integrității teritoriale, al securității statului, comandantul suprem, prezidează Consiliul Suprem de Securitate. Această propunere vine să facă mai eficientă activitatea acestui Consiliu. În climatul de securitate pe care îl avem la moment este nevoie ca aceste decizii importante să aibă un caracter obligatoriu pentru instituțiile care participă acolo. Noi, prin această inițiativă, nu facem decât să racordăm la realitățile pe care le avem în zonă”, a subliniat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului dă asigurări că procesul va fi în „limitele legii”, transparent, cu respectarea fiecărei entități a statului: „Dacă este să vorbim de Parlament, este decizia suverană a deputaților, propunerile vor fi discutate, într-un final vor fi supuse votului. Va trece propunerea, este în regulă, nu va trece, vom veni cu argumente și așa mai departe”.
Consiliul Suprem de Securitate, prezidat de șefa statului Maia Sandu, ar putea căpăta atribuții extinse, devenind organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale, cu competențe executive și de control. Prevederile apar într-un proiect de lege elaborat de deputatul PAS Lilian Carp, supus consultărilor publice.
Potrivit inițiativei legislative, deciziile CSS ar deveni obligatorii pentru autoritățile publice, iar nerespectarea acestora – sau obstrucționarea lor – ar urma să fie pedepsită penal. Sancțiunile ar putea ajunge până la cinci ani de închisoare.
Textul propus include o nouă definiție a amenințărilor hibride și extinde instrumentele prin care statul poate interveni în situații de risc, inclusiv prin colaborare de lungă durată între instituții.