Ce spune nepoata scriitorului Vasile Vasilache la comemorarea lui
A fost un scriitor plin de har şi de înţelepciune, numele lui îl poartă biblioteci, străzi, instituţii de învăţământ şi a fost deţinător al Ordinului Republicii.

Vorbim despre maestrul cuvântului, regretatul Vasile Vasilache, un adevărat fenomen al literaturii, evocat cu prilejul celor 95 de ani de la naştere, relatează Moldova 1, transmite Știri.md.
Evocarea lui Vasile Vasilache a început în curtea cu tei a Muzeului Literaturii Române şi a continuat cu o inedită incursiune în viaţa şi activitatea scriitorului în expoziţia intitulata „Vasile Vasilache: Continuitate”.
„Aici avem prezenţi patru Vasilachi. Este Vasile Vasilachi cu opera sa, e vorba de ginerele său, pictorul Sergiu Puica, este vorba de un nepot, Stefan, şi de o nepoată, Vasiluţa Vasilachi.
Noi ne-am gândit să arătăm o dinastie, dar la baza acestei dinastii şi pilonul, şi valoarea inconfundabilă este Vasile Vasilachi”, a menţionat Maria Şleahtiţchi, directoarea Muzeului Naţional de Literatură.
„E frumos şi emoţionant momentul - 95 de ani de la naştere, multe generaţii”, a spus pictoriţa Vasiluţa Vasilache, nepoată a scriitorului.
„Am emoţii, vorbesc de emoţiile pe care le încerc zilnic, pentru că tata este peste tot. Şi trebuie să spun că şi azi muncim la ceea ce ne-a lăsat tata în sertare, în lăzi”, a spus Valeriu Vasilache, fiu al scriitorului.
Bogata arhivă, manuscrisele lui Vasile Vasilache continuă să prilejuiască numeroase descoperiri. Astfel, după ce a descifrat şi a editat „Jurnalul”, pe care Vasile Vasilache a început sa-l scrie la vârsta de 41 de ani, fiul său Victor Vasilache a continuat munca la „Caietele” descoperite în arhive şi care au apărut recent.
„Caietele erau instrumentul lui de lucru, erau nişte mici lucrări pe care le pregătea pentru o frescă mai mare, dar, foarte bine rotunjite, scrise la cel mai înalt nivel. - Mai sunt manuscrise care urmează să vadă lumina zilei? - Sunt! Acolo sunt încă cel puţin zece caiete”, a spus Valeriu Vasilache.
După ce în 2016 a coordonat volumul „Vasile Vasilache, un filosof al literelor basarabene”, ce reuneşte cele mai interesante eseuri, articole despre prozator, cercetătorul Vasile Malaneţchi a prezentat o nouă carte „Vasile Vasilache: Viaţa este o îndeletnicire de gândire”.
„Interviuri pe care le-a acordat de-a lungul vieţii şi activităţii sale. A fost un spirit volubil, un om plin de har, de vocaţie, care avea darul mărturisirii”, a menţionat Vasile Malaneţchi, cercetător ştiinţific.
Reîntâlnirea spirituală cu bunul şi neuitatul său prieten i-a prilejuit trăiri deosebite lui Vladimir Beşleagă pentru care Vasile Vasilache „rămâne ca un om în lumină, un om de mare frumuseţe sufletească, un om de mare înţelepciune, un om care a fost atât de cald şi atât de aproape că parcă ar fi şi acum printre noi”, a spus scriitorul.
Vasile Vasilache s-a născut pe 4 iulie 1926 în satul Unţeşti, Ungheni, şi a plecat în eternitate pe 8 iulie 2008. Îl regăsim în toata valoarea umana, literară, în cele mai importante scrieri: „Povestea cu cocosul roşu”, „Elegie pentru Ana-Maria”, „Surâsul lui Vişnu”, numeroase cărţi pentru copii.