main logo
515

Ce spun specialiştii despre produsele alimentare vândute la soare

Atenţie mare atunci când cumpărăm alimente pe timp de caniculă. Neglijența comercianților transformă piețele din Capitală în adevărate focare de infecții. De cealaltă parte, cumpărătorii adesea închid ochii la încălcările normelor de păstrare a alimentelor.

Ce spun specialiştii despre produsele alimentare vândute la soare

Nutriționiștii atenționează că alimentele alterate pot cauza afecțiuni grave, care pot fi chiar fatale, transmite Știri.md cu referire la canal3.md.

"Afară avem 30 de grade și eu cred că în interior la dumneavoastră poate fi și mai înădușitor și aveți ouăle în spate ca în loc de depozit și nu aveți condiționer", a afirmat inspectorul, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Nicolae Olaraşu.

"Se strică ele la temperatura asta? - Nu. - Cum așa dacă afară e cald? - Fiindcă ele nu se aduc pe o săptămână, ele se aduc s-o adus pe două zile și s-au vândut și timp de două zile nu se face nimic".

Situaţie aproape banală: o femeie vinde smântână și brânză afară, la intrarea în hala special amenajată pentru produse lactate.

"Nu mă mai tem, e producție de casă, nu sunt produse aduse cu săptămânile să stea".

"Produsele lactate până la patru, cinci grade și într-un mediu cu temperaturi constante, nu la intrare unde fiecare pune mână și doamnele trebuie să poarte mănuși", a declarat inspectorul, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Nicolae Olaraşu.
La câțiva pași, pe tejghele improvizate, conservele se înfierbântă la soare. Nici vorbă despre respectarea întocmai a condiţiilor de păstrare a unor astfel de produse. 

"La noi aici e umbră fetelor, nu e soare și noi nu le ținem în soare. Iată la noi aici e umbră. - Nu se strică? - Nu, nu, vă spun corect".

"Produsele acestea împachetate trebuie să stea în frigider sau la un loc mai întunecat, dar nu afară. Cu părere de rău la noi așa e primit lucrul acesta".

Iar în cazul cărnii şi peştelui, inspectorii au constatat că majoritatea comercianţilor respectă parţial normele de păstrare.

"Aceasta special am dezghețat puțin să vadă lumea cum e pe partea cealaltă. Cumpărătorii nu știu că pe partea cealaltă ea nu are grăsime. Carnea e congelată. Dar nu aveți mănuși? - Avem mănuși".

Un alt vânzător aproape că se jura că păstrează peștele congelat la temperatura corectă. 

În realitate, temperatura era de minus 13 grade. Medicii îndeamnă oamenii să fie foarte atenţi atunci când cumpără produse uşor alterabile pe vreme caniculară.

"Se pot întâmpla situații foarte grave, chiar până la decesuri atunci când depinde de doza de intoxicare. De aceea și vreau să îndemn toate persoanele să meargă la medic. Fiindcă anume starea gravăe ste atunci când este vomă, diaree mai mult de 10 ori pe zi, febră înaltă, slăbiciune generală", a comunicat medicul nutriționist, Luminiţa Suveică.

În următoarele zile sunt prognozate temperaturi de peste 30 de grade.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării