Ce spun experții despre sancțiunile impuse fondatorului RTR Moldova
"Este o recunoaștere a faptului că majoritatea instituțiilor de presă din Federația Rusă sunt, de fapt, un instrument de realizare a politicii de stat și nicidecum un instrument de informare carte lucrează pentru a informa obiectiv cititorii", a declarat pentru TV8 expertul comunității WatchDog Valeriu Pașa.

Directorul RTR Moldova, Evghenii Sergheev, nu a răspuns la apelurile TV8 pentru a comenta situația, dar într-o declarație pentru ZdG a spus că proprietarii postului provin din Federația Rusă, însă aceștia nu ar influența politica editorială a postului. „Nicidecum asta nu influențează”, a punctat Sergheev, transmite Știri.md.
Expertul Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente, are o cu totul altă părere.
"Aceste sancțiuni vizează campaniile de publicitate pe aceste posturi TV. Este încă o măsură a Occidentului contra campaniilor propagandistice ale Kremlinului, care au loc prin intermediul instituțiilor media, iar RTR, la fel ca NTV, sunt portavoce a propagandei Kremlinului, a propagandei urii contra Ucrainei. Sunt convins că asta nu va însemna modificarea politicii editoriale ale acestor posturi care sunt finanțate cu generozitate de bugetul Federației Ruse și Gazprom pentru a servi ca instrument în acest război împotriva Ucrainei", a declarat expertul.
Mai multe companii rusești, dar și propagandiști ai Kremlinului care au publicat informații eronate despre războiul din Ucraina au fost sancționați de Marea Britanie, relatează primelestiri.md.
Printre cei vizați este și Compania de stat de radio și televiziune, fondatoare și beneficiar final al postului RTR Moldova, dar și al canalelor Rossia 1, Rossia 24 și RTR Planeta. Au fost supuși sancțiunilor și unii corespondenți de război, prezentatori de televiziune, dar și președintele Consiliului Directorilor de la Pervîi Kanal. Răspunsul Rusiei nu s-a lăsat mult așteptat. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, nu exclude ca țara sa va impune sancțiuni jurnaliștilor britanici.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat că a avea afaceri cu regimul lui Vladimir Putin este imoral, pentru că ajută la finanțarea unei mașinării de război care aduce mari suferințe în Ucraina. Ea a mai adăugat că sancțiunile britanice vor pune mai multă presiune pe Kremlin, care vor ajuta la asigurarea eșecului lui Putin în operațiunea din țara vecină.
În total, de la începutul războiului din Ucraina, Marea Britanie a introdus restricții împotriva a peste 1600 de politicieni, oameni de afaceri, oficiali, jurnaliști, companii și bănci.
VGTRK este cel de-al doilea fondator și beneficiar al RTR Moldova, care este sancționat de Marea Britanie, după ce, anterior, Londra a impus sancțiuni și pentru Sberbank.
Legăturile celor două entități rusești cu televiziunea care are licență de emisie în Moldova sunt descrise într-o anchetă realizată de Ziarul de Gardă înainte ca britanicii să anunțe ultimele sancțiuni.
În articol se menționează că postul RTR Moldova este deținut de „TV – Comunicații Grup” SRL, deținut, la rândul său, în proporție de 50% de „Rosmediacom”, o organizație non-guvernamentală din Rusia.
Asociația a fost fondată de Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, de Vnesheconombank, și de o structură de stat din domeniul audiovizualului – Compania de stat de radio și televiziune (VGTRK).
Ziarul de Gardă atrage atenția că după invazia Rusiei în Ucraina, Sberbank a fost supusă sancțiunilor de către Statele Unite, Canada și Marea Britanie.
Miercuri, președintele Comisiei Europene a propus ca această bancă să fie exclusă din sistemul Swift, fiind astfel supusă sancțiunilor din cauza războiului. Ursula von der Leyen a mai precizat că trei posturi de televiziune rusești de stat ar urma să dispară de pe frecvențele din UE, dar nu a spus despre ce radiodifuzori este vorba.
Potrivit publicației Politico, mai mulți oficiali europeni, sub protecția anonimatului, au declarat că ar fi vorba despre TV-Țentr, RTR Planeta și Russia 24.
Ultimele două posturi TV sunt fondate de VGTRK, la fel ca și RTR Moldova.
Ziarul de Gardă precizează că televiziunea RTR Moldova, alături de alte două posturi controlate de Federația Rusă, NTV Moldova și Primul în Moldova, a fost amendată de Consiliul Audiovizualului din țara noastră pentru reflectarea părtinitoare a războiului din Ucraina și pentru difuzarea unor materiale ce favorizează Federația Rusă.